• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

29.04.2020

12:25

EKONOMSKI KOLAPS NA OSTRVU! Britiš ervejz otpušta 12.000 radnika!

Vesti

EKONOMSKI KOLAPS NA OSTRVU! Britiš ervejz otpušta 12.000 radnika!

Podeli vest

Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) predviđa ukidanje do 12.000 radnih mesta zbog trajnog uticaja novog koronavirusa na njenu aktivnost, saopštila je danas matična kuća kompanije, grupa IAG

Špansko-britanska Grupa IAG koja između ostalih ima i aviokompanije Iberia i Vueling navela je da je ta odluka doneta zbog činjenice da će biti potrebno više godina do povratka vazdušnog saobraćaja na normalu.

“Piloti Britiš ervejza i osoblje su očajni ovom objavom, neočekivanom od aviokompanije koja je govorila da je u dovoljno dobrom stanju da se suoči sa vihorom koji izaziva Kovid i odbila svaku pomoć vlade”, napisao je na Tviteru Brajan Straton, generalni sekretar sindikata pilota Britiš ervejza Balpa.

IAG je već upozorio da je redukcija zaposlenih neizbežna zbog krize koja parališe aviosaobraćaj i zbog koje je prizemljena skoro cela flota te kompanije.

Ova špansko-britanska grupa nije jedina koja ima teškoće, skandinavska aviokompanija SAS ranije danas objavila je da će otpustiti 5.000 zaposlenih.

IAG je navela da je počela konsultacije sa sindikatima oko otpuštanja. Ona je podsetila da je 22.600 zaposlenih te kompanije stavljeno u stanje delimične nezaposlenisti i time je moglo da koristi mehanizam prema kome vlada plaća 80 odsto njihovih plata.

Britiš ervejz sada obavlja samo mali broj letova sa londonskog aerodroma Hitrou u odnosu na preko 300 dnevno u proseku u normalna vremena. Za april i maj kapacitet je pao 94 odsto.

“Poslednjih nedelja izgledi za sektor avijacije su se pogoršali i treba da delujemo sada”, rekao je Aleks Kruz šef Britiš ervejza u pismu zaposlenim.

On je rekao da kompanija sama mora da prevaziđe krizu, da nema plana pomoći vlade za Britiš ervejs i da ne mogu da očekuju od poreskih obveznika da na neodređeno vreme finansiraju plate zaposlenih.

Aviokompanija Izidžet (EasyJet) je dobila zajam od 600 miliona funti od države dok Virdžin Atlantik pritiska vladu da ga podrži a osnivač te aviokompanije Ričard Brenson traži sredstva da je spase.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija