• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.07.2020

16:40

I AMERIKANCI MU ODALI PRIZNANJE! Ruskog snajperistu svrstali među 5 najboljih na svetu! (FOTO)

Vesti

I AMERIKANCI MU ODALI PRIZNANJE! Ruskog snajperistu svrstali među 5 najboljih na svetu! (FOTO)

Podeli vest

Američki portal "We Are The Mighty" svrstao je legendarnog snajperistu Vasilija Zajceva, Heroja Sovjetskog Saveza, među pet najboljih strelaca u istoriji

- Jedno je biti uspešan snajperista kada je svet oko tebe spokojan. Potpuno je drugo postići to na areni smrti, kakva je bila Drugog svetskog rata prilikom opsade Staljingrada - navodi portal.

Ističu da je sovjetski snajperista izumio nove snajperske metode, da je bio ranjen, ali da se „vratio na front, gde je do kraja rata likvidirao oko 400 protivnika, često koristeći standardnu pušku“.

Vasilij Zajcev (1915-1991) rođen je u selu Eleninka u porodici lovaca. Od ranog detinjstva budućeg snajperistu učili su da lovi divlje životinje, da puca tačno i precizno.

Tokom Bitke za Staljingrad, od 10. novembra do 17. decembra 1942. godine Zajcev je služio kao snajperista 1047. streljačkog puka 284. streljačke divizije 62. armije Staljingradskog fronta, a za taj period je likvidirao 225 protivničkih vojnika i oficira.

Pored toga, Zajcev je obučavao ratne drugove. Za sva meseca je pripremio 28 snajperista.

Kako ističu vojni istoričari, Zajcev je posedovao sve osobine koje treba da ima jedan snajperista – oštar vid, osetljiv sluh, izdržljivost, vojno lukavstvo. Na primer, Zajcev je često tokom praćenja nemačkih snajperista, koristio lutku obučenu u sovjetsku uniformu. Protivnik bi otvorio vatru i razotkrio svoj položaj.

Pritom, Zajcev je veoma dobro birao svoj položaj, maskirao se i skrivao od nacista tamo gde oni nisu mogli ni zamisliti. Sovjetski snajperista je smatrao da je glavno umeće improvizacija.

Uralski as je uveo u vojnu taktiku princip „grupnog lova“, kada su tri snajperska para pokrivala određenu teritoriju sa tri strane. Par je činio snajperista i posmatrač. Takve grupe su bile veoma efikasne.

Ukazom Vrhovnog Saveta SSSR-a od 22. februara 1943. godine Zajcevu je dodeljeno zvanje Heroja Sovjetskog Saveza, a 1980. godine je dobio zvanje počasnog građanina Volgograda. Snajperska puška koju je koristio Zajcev čuva se u Volgogradskom muzeju odbrane grada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija