• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politiko

14.09.2020

07:00

ŠEST NAČINA DA NEMAČKA ZAUSTAVI  "SEVERNI TOK"  a da prljav posao ostavi drugima

Vesti

ŠEST NAČINA DA NEMAČKA ZAUSTAVI "SEVERNI TOK" a da prljav posao ostavi drugima

Podeli vest

Berlin ima šest načina da odustane od gasovoda „Severni tok 2“, ali tako da drugima ostavi da obave "prljav posao", piše sajt „Politiko“.

Prva varijanta podrazumeva pritisak Berlina na federalne vlasti koje su do sada izdale dozvole za izgradnju gasovoda da od njih odustanu. To su Pomorska i hidrografska agencija i Uprava za rudarsku inspekciju Štralzunda (savezna država Meklenburg-Gornja pomeranija na čijoj se teritoriji realizuje projekt).

Posle toga će, međutim, verovatno uslediti tužba operatora "Nord strim 2" nemačkom sudu, a iznos kompenzacije mogao bi da dostigne skoro 10 milijardi evra, upozorava autor članka.

Druga varijanta, prema „Politiku“, mogao bi da se bazira na ekološke argumente. Podseća se na sudski proces koji su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu prirodne sredine koje se protive izgradnji gasovoda.

SUTRA ĆE NAM AMERIKA DIKTIRATI I KOJE AUTOMOBILE DA VOZIMO! Nemačka premijerka: Evropa mora jasno da odgovori Americi na pretnj

NATO SAVEZNICI U KLINČU ZBOG SEVERNOG TOKA! Nemačka ne pristaje na ucene Amerike, a razlog zašto drži stranu Rusiji je čista računica!

Foto: Reuters/Ap/Fotomontaža

Treći scenario imao bi uporište u mogućim nacionalnim ograničenjima na uvoz ruskog gasa u Nemačku.

Takođe, piše portal, jedna od varijanti je i da Nemačka insistira na zajedničkim sankcijama EU protiv gasovoda ili da dozvoli da američke sankcije dovrše posao.

U slučaju da "Severni tok 2" bude završen početak rada gasovoda mogao bi bude otežan zbog dobijanja licence, još jedna je od varijanti o kojima piše autor članka.

Diskusije oko budućnosti „Severnog toka 2“ uzavrele su nakon incidenta s blogerom Aleksejom Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“, zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju.

Foto: AP/Photo

Aleksej Navaljni

Jedan broj nemačkih političara smatra da zbog „slučaja Navaljni“ treba prekinuti rad na gasovodu, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja.

Kasnije se oglasio i portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, koji je rekao da Merkelova nije isključila da će razvoj situacije sa Aleksejom Navaljnim uticati na odluku o završetku izgradnje „Severnog toka 2“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 3 godine

sve su to pakovanja amerike da bi zaustavili gasovode tojes britanaca i oni pakuju afere o trovanjima takozvane opozicije u rusiji

Aleksandar

pre 3 godine

Pitam se zašto Rusi ćute i zašto već jednom ne stave tačku na ovaj cirkus... jel neće Gas iz Severnog toka 2? Ukoliko je tako, Rusija treba obustaviti sve isporuke gasa iz bilo kog toka Nemačkoj, pa da vidimo koliko dana će Nemci izdržati. Ruski gas u Evropi nema alternativu, a Evropa se ponaša potpuno neprimereno situaciji. Rusija sa "Silom Sibira" i gasovodom koji se gradi za Indiju ima obezbedjena tržišta za svoj gas... tako da može živeti i bez isporuka Evropi, ali Evropa ne može biti konkurentna bez ruskog gasa... Neko to mora Evropljanima jasno i da kaže, pa ako treba i pokaže, recimo nekim moratorijumom od npr. godinu dana na sve isporuke Gasa Evropi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17