• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.08.2023

08:46

Posle Harona, u Srbiju stiže Neron! U drugoj polovini avgusta šokantno vreme! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Posle Harona, u Srbiju stiže Neron! U drugoj polovini avgusta šokantno vreme! (VIDEO)

Podeli vest

Da li Srbiji prete nove oluje i dokle se stiglo sa otklanjanjem posledica oluje i nevremena koje je pogodilo Srbiju proteklog vikenda, objasniće gosti Info jutra na Informer TV meteorolozi Ivan Ristić i Nedeljko Todorović, fizičar Jovica Milosavljević, a uključiće se i Mirjana Obućinski iz JKP Zelenila i Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije.

Kolika je šteta na terenu od vremenskih nepogoda i kako se treba ponašati tokom oluje.

- Jedino na zapadu Srbije je palo manje padavina, u svim ostalim krajevima bilo je 50-70, negde i 80 mm kiše, ispunili smo normu za ceo mesec u Beogradu. Avgust inače nije poznat po kiši, to je mesec da se ode na odmor i da se uživa. Varijacije u vremenu su karakteristične za kraj meseca. U avgustu u proseku padne 40-50 mm kiše - rekao je Ivan Ristić.

Meteorolog je objasnio i kako nastaju pijavice i koje su posledice imale u Sloveniji.

- To se dešava kada je velika temperatura mora. Temperatura je bila 27 stepeni, odlična za brčkanje, ali eto koliko problema mogu da naprave - istakao je.

Foto: Pedja Milosavljević

Meteorolog Ivan Ristić

Ukoliko su vam objekti osigurani, postoji posebna procedura što se tiče naplate štete od osiguranja.

- Osiguranje priznaje štetu kada vetar pređe 17 m/s, a vi onda morate da imate zvaničnu potvrdu RHMZ. Ukoliko je vetar bio 12-13 m/s, onda vam neće prioznati osiguranje - dodao je naš gost i 

- Sada je leto bilo na pauzi, a od srede će i kiša biti na pauzi. Sledi nam lepo vreme, prijatno, uživažemo u suncu. Temperatura će biti do 30 stepeni. Sledi nam sledeće nedelje tropski talas, temperature preko 35 stepeni. Novi talas će se zvati Neron - rekao je i dodao da će u drugoj polovini avgusta temperare biti od 35 do 40 stepeni.

Biće još leta

Ovakva oluja mogla bi da se ponovi, ali ne u skorije vreme, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

- U meteorloškim dnevnicima je zapisano da su se ovakve oluje već događale. Ovo nije ništa novo, samo se neke godine to događa češće, a neke malo ređe. Biće još letnjeg vremena u avgustu. Do kraja nedelje sveža varijanta leta, ali od 12. ili 13. kreće toplija varijanta leta. Ne može da se sa sigurnošću kaže da li će opet biti ovakvog nevremena, ali oko 20. bi moglo ponovo da se desi - kazao je meteorolog.

Preko 300 intervencija JKP Zelenilo

Reporter Informer TV razgovarao je sa Mirjanom Obućinski iz JKP Zelenila Beograd o uklanjanju posledica nevremena.

- Ovo je naš sastavni deo posla, onaj koji manje volimo. Naše ekipe su stalno na terenu, 24 sata, rade na raščišćavanju posledica nevremena. Imalki smo preko 300 intervencija, prvo su sbile hitne intervencije, donosno ono što je palo na saobraćajnice i što ugrožava život Beograšana, a potom prelazimo na stabla koja su pala na mesta nižeg prioriteta - rekla je.

Kako se ponašati tokom nevremena?

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije rekao je da su pripadnici MUP-a spasili 3 ljudska života, ali i objasnio kako se treba ponašati kada olujno nevreme krene.

- Od subote u poslepodnevnim časovima do juče, pripadnici MUP i Sektora intevenisali su 88 puta sa 156 vatrogasaca. Intervenisali smo na uklanjanju stabala, limenih krovnih konstrukcija, a imali smo i 14 crpljenja vode. MUP i Sektor za vanredne situacije spasili su 3 ljudska života, kako ne bismo imali žrtve. Najznačajnije je da prate uputstva, pre svega mislim na najave RHMZ. Grđani treba da prate nadležne institucije, MUP je izdao instrukcije kako se ponašati - rekao je i dodao da se treba skloniti od drveća, visokih konstrukcija i ukoliko se nađemo u vozilima, zaustaviti vozilo, uključiti bočnu signalizaciju i sačekati da nevreme prođe. 

Ako primetite da je neko u nevolji, najbolje je pozvati vatrogasce-spasioce, kaže.

- Uvek je normalno pomoći drugoj osobi ili životinji, ali naša iskustva govore da nekada iz najbolje namere možemo doći u opasnost u tim situacijama, treba pozvati 193, vatrogasce-spasioce i druge institucije koje će u zavisnosti od rizika intervenisati - istakao je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija