• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.08.2023

14:13

Prodaju seks lutke sa likom petogodišnjeg deteta! Koliko je Srbija daleko od toga i da li nam legalizacija pedofilije kuca na vrata? (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Prodaju seks lutke sa likom petogodišnjeg deteta! Koliko je Srbija daleko od toga i da li nam legalizacija pedofilije kuca na vrata? (VIDEO)

Podeli vest

Japanska kompanija prodaje seks lutke sa dečijim likom za pedofile, kao vid terapije. Da li je posredi legalizacija pedofilije ili se one mogu stvarno koristiti kao lek, na Informer Tv govore Ivana Borić iz Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja, Blažo Marković, iz sindikata policije Novi ljudi-Nova snaga, kao i Dragoš Cukavac, advokat i urolog Aleksandar Milošević.

Lutke koje izgledaju kao petogodišnje devojčice, sa krupnim očima i malim grudima, uz koje stoji napomena da na dodir izgledaju kao da je prava koža, pojavile su se na Amazonu. Stručnjaci smatraju da su takve lutke opasnost, ali i da se treba tražiti rešenje na potpuno drugim mestima.

- Pedofilijom se smatra do 13 godina, kada dete ulazi i u polnu zrelost. Ja bih pedofiliju nazvala krivičnim delom. Treba da postoji zakonska norma. Moramo da stanemo na put tome. Pedofilija nije bolest, iako postoje lekovi koji suzbijaju pedofiliju, već je zlostavljanje dece. Zajedno možćemo da napravimo veliki korak, da kazna bude rigoroznija, 10, 20 godina, što se mene tiče doživotna  - kaže Borićeva.

Foto: Zoran Sinko

 

Zakon je previše blag, smatra Blažo Marković.

- Treba pojačati zakon. Smrtna kazna je jedna od toga za ovo krivično delo. Ima druga stvar, neke zemlje su uvele težu kaznu osim zatvorske kazne- kastracija, mislim da ona složeno zvuči za ta dela. Ko ima novaca, može i ponovo da se vrati, čuo sam. Smrtna kazna je jedini način. Moli boga da mi razum savlada bes, jer sma ja otac i to mi teško pada. U Somboru se pre 20 dana desio Armagedon. Evo sada, uvoz lutki... Tu ne postoji krivično delo. Na zapadu to nije krivično delo - kaže naš gost.

Postojao je i slučaj oslobađajuće presude od strane Apelacionog suda, istakao je advokat Dragoš Cukavac.

Foto: Zoran Sinko

 

- Ja bih to rekao ovako, amandman ni jednog američkog ustava nije propisao da je zabranjeno slikanje dece, ako nije pornografskog sadržaja. Učestvovao sam u više procesa pedofilije, pooštrila se kaznena politika, ali još je slaba. Ona se razlikuje od zemlje do zemlje, a i kod nas od veća do veća i Apelacionog suda do Apelacionog suda. Pre nekoliko godina smo imali i oslobađajuću presudu, Apelacioni sud je preinačlio kaznu od 5 godina i oslobodio, bila je trudna devojčica od 13 godina Romske nacionalnosti i obrazloženje je da je to tradicija Romske zajednice. Za najteži oblik, ako nastupi smrt maloletnice, onda je kazna 5-18 godina - rekao je Cukavac i dodao da se kaznena politika mora pooštriti, a sudska praksa uskladiti.

Uticati na pedofiliju u pubertetu

Gost naše televizije Informer TV urolog Aleksandar Milošević naveo je da treba odvojiti pedofiliju kao seksualno ometanje, za koje postoji adekvatna kazna i krivična dela, kada dođe do smrti, za koej se treba posebno suditi.

Foto: Zoran Sinko

 

- Danas se smatra da seksualan orijentacija ili želja, volja, može da bude heteroseksualna, biseksualana, homoseksualan i transeksualna. Ono što se ne smatra u Srbiji, to je da je pedofilija praktično prihvatljiva. U nekim zemljama postoji i panfilija i to se teško moće lečiti. Ja smatram da je to fenomen seksualnog nagona koji se moće preduprediti, najčešće u pubertetu. Mislim da sa pedofilijom moramo biti fleksibilni i da svaki slučaj treba zasebno gledati. Na nekom veštačenju sam saznao da je kazna 3-10 godina, to je seksualno ometanje koje treba da podlegne krivičnoj odgovornosti, ali kastriranje nije rešenje. I Hitler je to čak shvatio - istakao je urolog Milošević i dodao da je prevencija najbolje rešenje.

- Smatram da treba podići granicu na 16 godina - kazao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija