• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2023

13:28

Vučić znao da će Ivana osvojiti zlato! Ministar Gajić o uspesima košarkaša, basketaša, strancima u reprezentaciji...

Zoran Sinko

Live TV

Vučić znao da će Ivana osvojiti zlato! Ministar Gajić o uspesima košarkaša, basketaša, strancima u reprezentaciji...

Podeli vest

Ministar sporta Srbije Zoran Gajić govorio je u "Info danu" o uspesima srpskih sportista, Ivani Vuleti, basketašima, košarkašima, Novaku Đokoviću...

Ivana Vuleta osvajanjem zlatne medelje na Svetskom prvenstvu otvorila je trofejni niz naših sportista. Odbojkašice Srbije osvojile su srebro na Evropskom šampionatu, basketaši zlato, košarkaši su bili drugi na Svetskom prvenstvu, dok je Novak Đoković na Ju-Es openu osvojio 24. gren slem. 

Predsednik Aleksandar Vučić znao je da će Ivana Vuleta osvojiti zlatnu medalju.

-  Imao sam čast da sa našim predsednikom Vučićem posetim ekipu pred takmičenje na šampionatu u Budimpešti. Malo sam se pribojavao jer smo tog jutra došli da ih posetimo. Ja kao trener sam uvek vodio računa o svemu, bajamo mi sportisti u tom danu nastupa, sve mora da bude na levoj ili desnoj strani... Na neki način sam bio strašno napet.  Rekao sam predsedniku da se malo pribojavam, a on mi je rekao "ne sekiraj se, ja gde dođem pobeđujemo". Tu je krenula pobednička serija naših sportista. To je način kako se naši sportisti bore, videli ste kako su svi pritekli Boriši u pomoć. Ovo je sve samo vrh ledenog brega. Svi sada gledaju medalje, priznanja, premije... Međutim, 99 odsto vremena je mukotrpan rad, trening, obezbeđenje uslova za rad... Na svu sreću što je u Manili bio naš prijatelj doktor Gaga Radovanović, on je spasio Boriši život, inače bi bila tragedija. Na kraju se sve vrati s osmehom na licu, ali iza svega toga stoji ogroman rad, posebno košarkaškog, odbojkaškog i drugih Saveza. Ovi momci i devojke su glavni protagonisti i treba da povuku svu pažnju i ljubav. Naš predsednik koji voli sport i razume, shvata sve probleme u obezbeđenju uslova, što nije jednostavno.  

Odbojkašice su osvojile srebrnu medalju na šampionatu Evrope i opet nas obradovale.

- Jasno je da bi Srbija dobila Tursku da nije bilo Kubanke koja je pre nekoliko meseci dobila pravo nastupa. Postavlja se pitanje šta da radite sa stranim sportistima koje žele selektori i Savezi u reprezenetaciji Srbije. Naša javnost ima oprečna mišljenja. Ali šta da radimo? Nemac Šruder nam je dao 28 poena. Šta da radimo u budućnosti? To je otvorena tema, šta i kako. Mi ćemo oslušnuti javnost, kako budu hteli selektori, Savezi... 

Foto: Zoran Sinko

 

 

Basketaši su opet bili zlatni.

- Basket tri na tri je nacionalni sport u Srbiji. Oni svake godine osvoje zlato, navikli su nas na uspehe. Basket je olimpijski sport, dobijaju nacionalna priznanja, finansiraju se kroz KSS, rade veliku stvar na promociji naše zemlje. Sada idu u Kinu da pomognu njihovom Savezu da se kvalifikuje na OI u Parizu. Dobili su i od predsednika i svih nas vetar u leđa da maksimalno pomognu Kinezima, koji nam pomažu. To je više od sporta.

Ministar Gajić kaže da bi doktori u naredna tri meseca, nakon oporavka posle operacije, trebalo da potvrde da Boriša Simanić može da nastavi karijeru.

Boriša Simanić je ozbiljno mogao da nastrada, svi se nadamo da će se u naredna tri meseca videti njegovo stanje, da se podvrgne testovima i lekari mu eventualno dozvole da nastavi karijeru. Ta potvrda se čeka - kazao je ministar Gajić za Informer.

Plasman na Olimpijske igre bio je najvažniji cilj našim košarkašima, što je pre početka Svetskog prvenstva selektor Svetislav Pešić jasno poručio.

- U sportu postoji jasna hijerarhija, najvažnije su Olimpijske igre. Novak, koji sve osvojio, kaže da mu je to san. On je za nas najbolji ikada, samo da ubedimo one na Zapadu. Ciljevi su postavljeni tako da je najvažnije da osvojite olimpijsku medalju. Kada je Kanada dobila Sloveniju pao je kamen sa srca. Momci su mogli da igraju rasterećenije. Broj naših sportista na Olimpijskim igrama biće uspeh sam po sebi, na prošlim je bilo devet medelja, na ovim nekad bude 10 i više. Nepravedno je prema zemljama kao naša koja godinama ima velike rezulate na Igrama, u košarci, odbojci, vaterpolu osvajamo medalje, a kažu to je jedna medalja. Mađarska i Bugarska idu u pravcu individualnih sportova. Mi smo sa bivšim Sovjetskim savezom jedini sa pet zlatnih medalja na OI u pet kolektivnih sportova: fudbalu, košarci, rukometu, odbojci i vaterpolu. Investiralo se u individualne sportove što nam se vraća, atletika, strelci, tekvando...To je broj medalja koji nas je podigao. To je bila jedna investicija, to daje rezultate. Okrenuti smo se ka individualnim sportovima, kako bismo došli do broja 10. Možemo da se nadamo medaljama u ženskoj i muškoj odbojci, košarci, vaterpolu...

Foto: Zoran Sinko

 

 

Doček košarkaša, basketaša i Novaka Đokovića bio je spektakularan. 

- Novak je zbog tog balkona i druženja došao na jedan dan. Uspeh kompletnog događaja zavisi i od sportista i od navijača. Bio je to emotivan događaj, bilo je suza. Vidite koliko je sport bitan. Jedan i jedan nisu dva u sportu, to je daleko više. Emocija vas je pogodila tokom gledanja dočeka. Svaki dinar se u sportu višestruko vraća, što je već sto puta rečeno.  Nema medalja bez kvalitetne nastave fizičkog vaspitanja u školama. Treba odati priznaje svim profesorima i malim klubovima iz kojih su ovi momci krenuli. 

Foto: Zoran Sinko

 

 

Timski duh tokom Mundobasketa bio je u prvom planu. Nikola Jović je bio toliko oduševljen  saigračima da je nakon šampionata rekao da će zbog njih pre svega biti bolji čovek.

- Tu su dve stvari. Imate rezultat i treninge, proces takmičenja. Imate izgubljenu utakmicu i poraz. Poraz je kada to niste kontrolisali i ne znate šta ste uradili. Taj proces rada i treninga u košarci traje decenijama. Naša košarka nikada ne može da bude u krizi. Ne može da bude poražena, može samo da izgubi utakmicu. Ti njihovi odnosi su napravili da jednačina se pet poznatih bude više od pet što iskusan trener kao Pešić zna da iskoristi. Niko nije zamerio zbog toga što su izgubili utakmicu u finalu, jer je bilo jasno da su Nemci bili spremniji i imali više svežine u drugom delu. Važan je i način na koji se dođe do medalje, koliko se pokazuje odanost dresu sa državnim grbom, zaslužili su da ljudi vide da su uspeli. Nijednog trenutka nismo pomenuli suđenje, kad se lomilo... Meni, koji sam neobjektivni navijač, neke stvari su bile nejasne, sigurno je blago bilo na našu štetu u korist Nemaca. Niko ne priča o tome, znači da smo velika sportska nacija, ni vaše kolege, ni javnost, niko se nije uhvatio za to. To govori o velikoj sportskoj kulturi. Svi se nadamo da će ova niska uspeha da se nastavi. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija