• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.11.2023

18:30

Nisu mogli da ga osude, pa su ga zato otrovali! Zašto je Slobodan Milošević isporučen Hagu? (VIDEO)

Informer printscreen

Live TV

Nisu mogli da ga osude, pa su ga zato otrovali! Zašto je Slobodan Milošević isporučen Hagu? (VIDEO)

Podeli vest

Prošlo je tačno 23 godine od pada Slobodana Miloševića. Šta je to što ga je podiglo i učinilo vođom, a šta se tačno desilo tog 28. juna 2001. godine, kada je on isporučen Hagu? Na ova pitanja u emisiji "Pre večere" pokušao je da odgovori bivši saradnik Slobodana Miloševića Siniša Vučinić i novinar redakcije Informer Nenad Matejić.

24. april 1987. je dan kada je tadašnji predsednik CK Saveza komunista Srbije, do tada široj javnosti potpuno nepoznat političar, boravio na Kosovu Polju. Tamošnjim Srbima, nezadovoljnim situacijom na Kosovu, obratio se porukama: "...terora na Kosovu niti bilo gde u našoj zemlji ne sme da bude", kao i: "Vi ne treba da se selite, ako ni zbog čega drugoga, a ono zato što ste tu rođeni, a selidbom biste obrukali svoje pretke i njihove grobove". Kada je neko iz mase povikao: "Policija nas bije", Milošević je prekinuo govor, pogledao u masu i odlučno rekao: "Ne, ne, niko ne sme da vas bije. Niko ne sme da vas bije!". Okupljeni su na te reči odgovorili gromoglasnim aplauzom.

Političar Siniša Vučinić bio je u to vreme vođa studentskih protesta.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Siniša Vučinić

-Bili smo za Miloševića protiv Stambolića. On je dokazani veliki vođa u vreme raspada Jugoslavije. Milošević je vodio zemlju onako kako treba, ali je imao neprijatelje sa Zapada, u Hrvatskoj i Boslni, ali i rak rana: Šiptari na Kosovu. On se sam izborio zato što je bio dobar i častan čovek. Bio je odličan pravnik koji je sebe sam u Hagu branio. Nisu mogli da ga osude, pa su ga zato i otrovali u Hagu. Prva rečenica u Hagu bila je pitanje: Kako se vi osećate kao najveći zločinac sveta? Na ovo pitanje Krle del Ponte, on je odmah odgovorio: To bi isto bilo kao kad bih ja vas pitao kako se osećate kao mis sveta- setio se tadašnjih vremena Siniša Vučinić.

Novinar "Crne hronike" Informera Nenad Matejić rekao je da je Slobodan Milošević na svetsku i balkansku scenu stupio u momentu kada je došlo do velikih prekretnicama.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nenad Matejić i Siniša Vučinić

-Redefinisao se Sovjetski savez. Pao je Berlinski zid, ujedinila se Nemačka. Milošević je došao na scenu. Milošević je sarađivao sa svim svetskim ljudima. Ipak, desila su se mnogo veća iskušenja. Otišao je na Kosovo polje jer su se tamošnji aktivisti spremali da dođu za Beograd. Tom prilikom se desio haos sa šiptarskom policijom kada je Milošević izgovorio tu svoju čuvenu rečenicu. Svi Srbi na Kosovu tada su bili na kolenima- rekao je Nenad Matejić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17