• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.11.2023

13:03

Đaci napravili neprimerene fotomontaže nastavnika, školom navodno kruže snimci sek*a šestaka... Da li tinejdžere vaspitava internet? (VIDEO)

insader

Live TV

Đaci napravili neprimerene fotomontaže nastavnika, školom navodno kruže snimci sek*a šestaka... Da li tinejdžere vaspitava internet? (VIDEO)

Podeli vest

U OŠ "Vuk Karadžić" u Surdulici navodno se dogodio skandal zbog kog bruji ceo grad. Prema navodima nastavnika, među decom kruži snimak oralnog seksa učenika šestog razreda. O ovom jezivom događaju razgovarali smo sa psihologom Bojanom Stankovć i direktorom osnovne škole "Kneginja Milica" Darkom Egerom.

O ovom događaju navodno su obavešteni roditelji i policija. Dragana Nešić, direktorka OŠ "Vuk Karadžić" rekla je za medije da škola preduzima sve mere u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. 

Još jedan incident se dogodio svega nekoliko dana ranije. U OŠ "Ivan Gundulić" na Novom Beogradu, grupa dečaka starijih razreda zloupotrebila je fotografije nastavnice i svojih vršnjakinja i napravila neprimerene fotomontaže. Naime, montirali su njihova lica na pornografske fotografije. Škola je pokrenula disciplinske mere.

Ovi incidenti pokreću brojna pitanja. Pre svega, koliko zapravo roditelji znaju šta se dešava sa njihovom decom, koliko imaju nadzor nad njima u vremenu u kojem su im dostupni najrazličitiji sadržaji? 

Direktor škole "Kneginja Milica" Darko Eger istakao je da je istraga još uvek u toku i da ne raspolažemo sa svim detaljima.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Darko Eger

- Sigurno da se nešto desilo, čim se o tome priča. Da je nešto snimljeno, verovatno bi se pojavilo na društvenim mrežama. Mi u ovom trenutku ne možemo da znamo da se to zaista i desilo. Istina je uvek na polovini. Nije onako kako roditelji kažu, niti je onako kako deca kažu. Naravno da decu treba kazniti i nije tačno da im ne možemo ništa. Deca u tom uzrastu više uče iz primera nego iz objašnjavanja. U tom uzrastu su oslobođena naših iskustava i znanja. Tako da su podložni manipulaciji. Internet je idealan medij za tako nešto. Kazna ima i pozitivno i negativno dejstvo. Svaka preterana kazna nije dobra jer neće dati rezultat. Kazne moraju da imaju svoj postupak i svakako moraju da postoje- rekao je Eger.

Psiholog Bojana Stanković smatra da je ovo posledica needukacije.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Bojana Stanković

- Akteri mogu snositi velike posledice. Mi imamo milion dece uzrasta do petnaest godina. To znači da imamo milion njih sa kojima treba da radimo na prevenciji. Edukacije su besplatne, a one su neophodne. Važno je da znaju kako da bezbedno koriste internet i šta mogu i ne mogu da rade na internetu. Najosetljiviji uzrast je od 12 do 15 godina. U srednjim školama i univerzitetima ne dešava se sajber nasilje. Stručnjaci su uvek govorili da je period od 12 do 15 godina najzdraviji, ali i najopasniji. Deca su danas 6 do 8 sati na internetu. U tom slučaju nema vremena za druge aktivnosti: za komunikaciju i druženje sa roditeljima. Nekada je bilo ili kuća ili ulica vaspitavaju dete. Danas je ili kuća, ili intrnet. Dete mora da ima autoritet, ono mora da se poistoveti sa nekim. Danas odaberu internet lika, jutjubera i njega oponaša. Stručnjaci kažu da okolina kontroliše gene. To isto se dešava i sa detetovim ponašanjem. Najlakšte je okretati glavu i prebacivati krivicu. Ipak, to su naša deca. Ako im roditelji ne pomognu, niko neće- objasnila je Bojana Stanković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija