• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.01.2024

09:26

Evropi preti kolaps! Protesti iz Nemačke sada su se prelili i na Francusku! (VIDEO)

Maša Banđur

Live TV

Evropi preti kolaps! Protesti iz Nemačke sada su se prelili i na Francusku! (VIDEO)

Podeli vest

Evropi preti kolaps. Nakon protesta poljoprivrednika u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, kao i velikih demonstracija nemačkih poljoprivrednika, i francuski farmeri su počeli štrajk. O tome šta čeka Evropu razgovarali smo u "Info jutru" sa Nikolom Perišićem iz Centra za društvena istraživanja.

Štrajkači pozivaju vladu da reši njihove zahteve za nižim troškovima i manje birikratije, a posle neuspelih pregovora najavili su radikalizaciju protesta. Ovo pitanje moglo bi se odraziti i na politiku EU, pošto se strahuje od jačanja podrške krajnjoj desnici uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja smatra da će ove krize uticati na izbore za Evropski parlament.

Foto: Masha Bandjur

Nikola Perišić

- Dok je Makron bio predsednik suočio se sa velikim brojem prostesta, počevši od onih koji su se odnosili na cenu goriva, pa do ovih ekonomskih. Mene ne iznenađuje što su se protesti u Nemačkoj prelili na Francusku. Makron nema samostalnu većinu, već to mora obezbediti kroz koaliciju. On vlada dekretima. U Nemačkoj je ta situacija možda i dramatičnija. Ove proteste želi da iskoriste desničari- rekao je Perišić.

On se osvrnuo i na prethodne proteste u Francuskoj koji su se završavali nasilno.

-Sindikati su vrlo jaki na tom prostoru. Takođe je došlo do ujedinjenja levog spektra političkih stranaka. Takođe je levica nikad bolje prošla na parlamentarnim izborima. Oni će te rezultate iskoristiti za Evropski parlament. To će možda uticati na izgled Evropske unije koji smo znali do sad. Ideje o stvaranju zajedničke vojske tada pada u vodu. Onda će se bazirati na tim ekonomskim odnosima, pogotovo sada kada imate ekonomsku krizu izazvanu ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku. To pokazuje da EU nema jedinstvo koje je tvrdila da ima. Na kraju vidimo da postoji kriza liderstva u Evropskoj uniji. Angela Merkel je bila stub te Evropske unije. Sada je to liderstvo u krizi. Političari nemaju pozitivan rejting ni u svojim zemljama. Makron i Šolc obojica smatraju da su vredni tog liderstva u EU, ali to nije tako- rekao je Nikola Perišić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija