• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

24.01.2024

23:25

Nemačka je izračunala koliko će je koštati konfiskacija ruske imovine! Berlin u neverici, ovo im se nikako ne ispalti

clipart/Fotoilustracija/AP

Vesti

Nemačka je izračunala koliko će je koštati konfiskacija ruske imovine! Berlin u neverici, ovo im se nikako ne ispalti

Podeli vest

Zapadne zemlje su 2022. zamrzle rusku državnu imovinu u ukupnom iznosu od više od 300 milijardi dolara. Trenutno se u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji vodi intenzivna debata o narednim koracima za korišćenje ovih sredstava. O predlogu za konfiskaciju ruske imovine naširoko se raspravljalo, posebno na nedavnom ekonomskom forumu u Davosu, primećuje nemačko izdanje T-Online.

U materijalu se napominje da Rusija nije ignorisala ove razgovore i obećala mere odmazde. A Moskva je veoma ozbiljna.

Autori nemačke publikacije naglašavaju da bi Nemačka mogla ozbiljno da strada u slučaju mera ogledala. Ako Rusija uzvrati, zapadne zemlje rizikuju da izgube 288 milijardi dolara imovine .

Nemačka bi mogla da izgubi značajne iznose, s obzirom na nemačke investicije u Rusiju, koje se procenjuju na desetine milijardi dolara. Druge zemlje G7 mogu pretrpeti slične gubitke. Ovde je reč ne samo o javnim fondovima, već io ulaganjima privatnih investitora i kompanija , što izaziva ozbiljnu zabrinutost.

- Većina ovih investicija došla je iz Evropske unije, a predviđeni gubici Nemačke u slučaju konfiskacije ruskih sredstava iznosiće više od 17 milijardi dolara - primećuju nemački novinari.

Francuska (16,6 milijardi) i Italija (12,9 milijardi) takođe će pretrpeti značajne gubitke, a Velika Britanija bi mogla da izgubi 18,9 milijardi dolara.

Tako bi konfiskacija ruskih sredstava, ako do nje ipak dođe, mogla da dovede do ozbiljnih finansijskih i reputacionih gubitaka zapadnih zemalja. Štaviše, kako u globalnoj, tako i u domaćoj političkoj areni, s obzirom na već postojeće nezadovoljstvo biznisa postupcima vlasti u ovim zemljama.

Treba napomenuti da je dan ranije izvor Rojtersa u evropskim političkim krugovima javio da u Evropskoj uniji ne postoji dogovor u vezi sa eventualnom konfiskacijom ruske imovine. I najverovatnije, to se uopšte neće dogoditi.

EU sada pokušava da iskoristi prihod od zamrznute imovine Rusije. Reč je o iznosu od oko tri milijarde evra godišnje. I čini se da je po ovom pitanju postignut dogovor između zemalja EU. Iako je bilo ranijih izveštaja da su brojne zemlje, uključujući Nemačku, bile protiv toga . A takođe i Evropska centralna banka.

U međuvremenu, tema konfiskacije ruske imovine tek će se raspravljati u okviru Grupe sedam. Nema sumnje da će SAD, koje promovišu ovu ideju, izvršiti maksimalan pritisak na svoje satelite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija