• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.02.2024

18:55

Amerika tendenciozno gura Evropu u rat! Evo ko će imati najviše koristi od opšteg haosa! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Amerika tendenciozno gura Evropu u rat! Evo ko će imati najviše koristi od opšteg haosa! (VIDEO)

Podeli vest

Evropska unija je odlučila da se uključi u rat na Bliskom istoku! Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin, general u penziji Vinko Pandurović i Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin naveo je da je odavno prestao da se bavi analizama, ali da je Suetski kanal ipak strategijski važan položaj.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Veselin Šljivančanin

-Ko ima to, čini se da može da radi šta hoće. Koliko je Evropa do sada bila ponižavana, dolazimo do toga da nema svoju vojsku. Njena vojska je NATO pakt. Možda ni američki mladi ljudi neće tek tako da idu da gube glavu. I Amerika bi nekako sačuvala situaciju, da nije neprijatelj svima. Ne žele da oni budu glavni neprijatelji, nego guraju Evropu. Možda mogu brodovi da krenu drugim putevima, ali da mogu, ne bi se toliko novca ulagalo u taj kanal. Ako posmatramo zemaljsku kuglu, prirodno je stvorena Evropa, pa Azija koja je vezana za Evropu. Afrika je odvojena, Amerika skroz odvojena... Ako je neko trebao da sarađuje, to je Evropa. Da li sad mogu da izdrže Huti? Huti nisu sami. Iran pokušava da napravi, ili je već napravio nuklearno oružje. Pitanje da li Turska ispunjava sve uslove NATO pakta. Amerika je i dalje velika i moćna svetska sila i oni odlučuju gde će sukobi u svetu da budu. Ako su procenili da neće imati veliki uspeh, oni su gurnuli Evropu- rekao je Veselin Šljivančanin.

General u penziji Vinko Pandurović smata da Evropa neće ući u rat na Bliskom istoku.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vinko Pandurović

-Kada vi formalno objavite nekome rat, snosite drugu vrstu odgovornosti. Ovde je cilj da se zaštiti plovidba Suetskim kanalom. Osiguravajuće kuće više ne osiguravaju brodove koje plove tim putem. Glavni predvodnik svih aktivnosti na tom prostoru su Amerikanci. Moraju poštovati pravila ratovanja, ali oni imaju drugu vrstu obaveze. Mogao bi se aktivirati severni plovni put. Kome to odgovara ili ne, ali stanje je tako. Davno je rečeno koja je veza NATO-a i EU. Najuspešniji američki projekat su evrointegracije. Oni se pripremaju za slučaj da Tram pobedi na izborima. Ako bi se EU uspela rešiti tog starateljskog odnosa Amerike, to je prilika da Francuska kao nuklearna sila, ali i druge jake zemlje Evrope formiraju odnos sa Rusijom. To Amerika neće dozvoliti, ali nisu oni lideri kakvi su nekad bili. Huti biraju način dejstva koji ne odgovara Amerikancima. Utrošci su veliki, a rezultati mali- naveo je Vinko Pandurović.


Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da u prvi plan treba istaći ekonomske razlike.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Gajić

-Roba koja dolazi preko Kine treba da pređe tim putem. Ovaj rat Huta neodoljivo podseća na pirate iz 17. veka. Ovo je neka vrsta savremenog piratstva. Napadi na komercijalne brodove dovode do dodatne destabilizacije Evrope. EU je morala da zaštiti taj kanal i puteve kroz Crveno more. Usko grlo između Jemena i Džibutija je ključni prolaz gde većina brodova strada. SAD imaju previše požara kada uzmemo celokupnu kartu. Neke stvari moraju da uvale Evropi. Od svega ovoga najveću korist ima Rusija. Ako se poveća fokus na Crveno  more, vi ćete imati manji fokus na finansiranje Ukrajine. Smatram da bi trebalo da se fokusiramo na jevrejski lobi koji je uticao na Bajdenovu administraciju. Što se tiče tih dejstava, oni su otišli toliko predaleko da svaki dan gledamo sve veća i veća stradanja. Što se tiče te igre koju igra Bajdenova administracija sa Izraelom, ona je veoma vidljiva- rekao je Aleksandar Gajić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija