• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

20.02.2024

18:02

Rusi oteli "strogo pov" informacije o nemačkoj i NATO mornarici tokom izgradnje Severnog toka 2!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Rusi oteli "strogo pov" informacije o nemačkoj i NATO mornarici tokom izgradnje Severnog toka 2!

Podeli vest

Osetljive odbrambene informacije su možda procurile u Rusiju tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2, zbog čega nemački državni tužilac sada radi na tom slučaju, preneo je Bild.

Sve se verovatno dogodilo 2018. godine, a poverljive informacije su očigledno bile dostupne svima na veb stranici regionalne uprave za rudarstvo. Izgrađeni za isporuku ruskog prirodnog gasa direktno u Nemačku preko Baltičkog mora, gasovodi su onesposobljeni usled serije snažnih podvodnih eksplozija u međunarodnim vodama u blizini danskog ostrva Bornholm u septembru 2022. Dok su Nemačka, Švedska i Danska pokrenule svoje istrage, niko nije delio krivicu za napad. Ranije ovog meseca, švedske vlasti su saopštile da odustaju od istrage.

U intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu ruski predsednik Vladimir Putin uperio je prst u SAD.

Bild je u svom članku objavio da je nemački generalni tužilac 11. decembra 2023. obavestio Ministarstvo odbrane o pokretanju „istrage o mogućem objavljivanju vojnih informacija o operativnim područjima NATO podmornica koje su mogle da budu puštene u javnost. od strane vlasti grada Štralzunda". Lokalni zvaničnici osumnjičeni su da su odavali državne tajne tokom procesa planiranja izgradnje Severnog toka 2, preneli su mediji.

U publikaciji se navodi da je kancelarija ministra odbrane Borisa Pistorijusa potvrdila da je "Uprava za rudarstvo Štralzunda objavila podatke nemačke mornarice kategorisane kao "poverljive - samo za internu upotrebu" u rezoluciji o odobrenju za planiranje Severnog toka 2 od 31. januara 2018. godine.

Kako navodi Bild, ove informacije bi mogle da se koriste za donošenje zaključaka o operativnim kapacitetima flote. Mediji su dalje tvrdili da je to dokazalo da je ruska vlada želela da zna za podmornička ronilačka mesta u Baltičkom moru, kao i nemačke vojne bespilotne letelice. U članku se navodi da su ovu informaciju mogli iskoristiti diverzanti, koji su u septembru 2022. digli u vazduh gasovode.

Prošlog meseca Bild je, pozivajući se na brojne zvaničnike, izvestio da je od oktobra 2022. bilo više „sumnjivih" izveštaja o dronovima koji su viđeni iznad nemačkih vojnih objekata, uključujući lokacije na kojima su se obučavali pripadnici ukrajinske vojske.

Uprkos tome što nisu dobijeni čvrsti dokazi, nemačke vlasti su požurile da okrive Rusiju za incidente, piše Bild. 

Takođe se navodi da se činilo da Komanda za odbranu Bundesvera pere ruke od problema sa dronovima, nakon što su njihovi prvi pokušaji ometanja propali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija