• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

20.02.2024

17:28

Novi šamar Rusije Americi, Moskva im otela i Venecuelu! Maduro jasan, prvi korak je BRIKS!

EPA

Vesti

Novi šamar Rusije Americi, Moskva im otela i Venecuelu! Maduro jasan, prvi korak je BRIKS!

Podeli vest

Venecuela ima za cilj da "uskoro" postane punopravni član grupe BRIKS, najavio je u ponedeljak predsednik Nikolas Maduro, navodeći da je pojava novog multipolarnog sveta "nepovratna".

Govoreći za kanal Venezolana de Television, lider je insistirao na tome da se „stari kolonijalni svet" koji karakterišu „invazije, genocid, ratovi i kompleks superiornosti" zamenjuje novim u kome je zagarantovana konsolidacija BRIKS-a.

- Venecuela uskoro ulazi u BRIKS - izjavio je Maduro.

Prošlog meseca, venecuelanski lider je opisao BRIKS grupu ekonomija u usponu kao „budućnost čovečanstva ."

Maduro je izrazio nadu da njegova zemlja može da obezbedi članstvo u BRIKS-u na sledećem samitu grupe u Rusiji u oktobru.

Argentina se takođe prijavila da se pridruži grupi prošle godine, ali je poništila te planove u decembru nakon što je novoizabrani predsednik Havijer Milej poništio odluku svog prethodnika.

Rusija je zvanično preuzela rotirajuće jednogodišnje predsedavanje BRIKS-om 1. januara. Predsednik Vladimir Putin obećao je da će „omogućiti harmoničnu integraciju" novih partnera, napominjući da je skoro 30 zemalja već izrazilo želju da postanu deo bloka ili da se pridruže s njim .

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je trenutno na turneji po Latinskoj Americi i posetio je Venecuelu u utorak da bi razgovarao o bilateralnoj saradnji, takođe je obećao da će Moskva pomoći BRIKS-u da se širi tokom cele godine, kao i da obezbedi da se nove članice „organski uklapaju" u zajednički ciljevi grupe.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), BRIKS trenutno učestvuje sa čak 36% globalnog BDP-a u smislu pariteta kupovne moći (PPP), u poređenju sa nešto više od 30% za grupu G7.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija