• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.03.2024

08:49

Navršeno 20 godina od najstrašnijeg zločina nad Srbima na KiM! Isti obrasci ponovljeni su u Hrvatskoj i Bosni! (VIDEO)

Informer

Live TV

Navršeno 20 godina od najstrašnijeg zločina nad Srbima na KiM! Isti obrasci ponovljeni su u Hrvatskoj i Bosni! (VIDEO)

Podeli vest

Navršeno je 20 godina od najstrašnijeg zločina koji je naočigled međunarodnih vojnih i civilnih predstavnika počinjen nad kosmetskim Srbima. Postradalima u pogromu služiće se parastos u mansatiru Gračanica u 11h, održaće se i akademija sećanja, a u dvorištu Doma kulture biće otrkiven spomenik žrtvama martovskog pogroma. O martovskom pogromu, ali i nemogućim uslovima za život Srba na KiM dvadeset godina kasnije, u "Info jutru" govorio je prof. Boris Bratina, sa Univerziteta u Prištini.

U orkestiranom napadu esktremnih Albanaca 17. i 18. marta 2004. godine postradalo je 19. ljudi, više od 900 domova je spaljeno, dok je oko 4000 Srba proterano. Uništeno je i oskrnavljeno 39 crkava, manastira i verskih obeležja, grobalja i spomenika. Čitavi gradovi su bukvalno očišćeni od Srba. 

Prof. dr Boris Bratina sa Univerziteta u Prištini istakao je da istoriju moramo da pamtimo jer se obrasci ponavljaju.

Foto: Pedja Milosavljević

Boris Bratina

-Obrasci su isti i u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni. Nigde nas nisu napale vojske, nego komšije. To je ono što se dogodilo 17. marta. Ne treba da mislimo da je taj događaj lokalizovan na ta dva dana. Sve je počelo ranije. Most u Kosovskoj Mitrovici podeljen je 2001. godine. Ima tu još događaja koji se nadovezuju na ovu temu pre. U Prištini je bilo 45.000 ljudi. Cela Priština je očišćena. Zapalili su zgradu u kojoj je živelo oko 200 Srba. To su zločini koji mogu da se porede sa 1943. Ja Kosovsku Mitrovicu volim jer tamo radim. Tog dana imao sam časove. Video sam ljude kako trče, a preko mosta je bila šiptarska zastava. Nakon toga su bacali suzavac na Srbe. Potom je počelo da se puca. Ja sam kao mlad bio veoma aktivan. Ovo nisu bile demonstracije, ovo je bio obračun- rekao je Boris Bratina.

On je istakao da su međunarodne snage imale sve podatke o kojima mi sada govorimo.

-Osim te jedne akcije Amerikanaca u selu Čaglavica, nije bilo oštrijih reakcija. U pokušaju proterivanja Srba učestvovalo je 60.000 Albanaca. Derik Četmen kaže da je učestvovalo 90.000. Vidimo da su Albanci upotrebilil sve svoje sile, i staro i mlado, kako bi proterali Srbe. Za 20 godina ništa se nije promenilo, već je došlo do ubrzanja stvari. Igramo poker, a sudija može da gleda moje karte. To je situacija na Kosovu. Ovo je danas dobilo još jasniju formu. Kosovska Mitrovica je sada pod nekim embargom. Tamo više ne možete ni vodu da kupite. Taj problem dinara, osim što je vezan za suverenost države, tehnički je mnogo manje opasan za Srbe nego to što ne dolazi roba- rekao je Bratna.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija