• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2024

17:39

(VIDEO) Šiptarski teroristi zverski napadali karaulu, a NATO je bombama razarao srpske položaje! Lalić: Sa Košara smo ih oterali sve do Albanije!

Miloš Rafailović

Live TV

(VIDEO) Šiptarski teroristi zverski napadali karaulu, a NATO je bombama razarao srpske položaje! Lalić: Sa Košara smo ih oterali sve do Albanije!

Podeli vest

Od bitke na Košarama prošlo je već 25 godina, a o tom junačkom podvigu naših boraca govorili su u Info danu narodni poslanik Milovan Drecun, pukovnik Stevica Karapandžin i zastavnici prve klase Srđan Lalić i Slobodan Radmilović.

Narodni poslanik Milovan Drecun ističe da su i pored zločinačkog NATO bombardovanja, srpski vojnici uspeli da razbiju kopneni proboj OVK terorista, ali i da je vlast posle Slobodana Miloševića htela da unizi dostignuća srpskih junaka.

- Raspoznavali smo ih tako što su njihove kineske puške  drugačije pucale i imale specifičan prasak, dok su naše oštro pucale. Nije se znalo u prvi mah da li će biti neka veća akcija i pokušaj prodora preko Košara na našu teritoriju. Pored zločinačkog bombardovanja su naši vojnici uspeli da razbiju kopneni proboj terorista. Braća naša iz Republike Srpske su došli da nam pomognu u tim borbama sa teroristima. Imali smo ograničeno dejstvo artiljerije, a upali smo i u zasedu. Upali smo u zasedu na stazi, a oni su nas gađali iz Albanije iz svoje karaule. Kada smo otišli u izviđanje videli smo kako tuku po našim položajima sa artiljerijom, a i NATO avioni su gađali naše položaje. Nestali su snimci i kasete naših boraca i sakrivala je tadašnja vlast posle Petog oktobra, pravu istinu o našim junacima i herojskim bitkama  - istakao je Drecun.

Srđan Lalić zastavnik prve klase kaže da su u trenutku prvog napada na Košare njihov položaj napao veliki broj pripadnika OVK, ali dodaje i da je borcima najveći problem predstavljala neprijateljska artiljerija i vazdušni napadi.

- Tog dana kad je napadnuta karaula, graničarima su odmah pritekli u pomoć ostali vodovi vojske i vojne policije. Brzo je policija stigla na položaj, videli smo da je ozbiljnost situacije ogromna i nismo ni došli na položaj a već smo videli prve žrtve i velike dobro obučene snage koje udaraju na Košare. Vrlo brzo smo saznali da su Košare napadnute sa velikim snagama, uspeli smo da odbijamo napade, ali su nam najveći problem predstavljali neprijateljska artiljerija i vazdušni napadi. Kada su krenuli Šiptari kao mravi da napadaju, Zlaja je uzeo mitraljez i rekao da neće proći. Sećam se da je pukovnik Đurković na radiju rekao da ih ima kao mrava i Šiptari su upali u naše rovove, ali srećom smo uspeli da ih neutrališemo i oteramo sve do Albanije - rekao je Lalić.

Slobodan Radmilović, zastavnik prve klase, objašnjava da u početku bitke na Košarama, naša vojska nije imala problem da neutrališe OVK teroriste, ali i da su upravo NATO vazdužni napadi otežali našim borcima.

- Naš komandant, kada je stigla uzbuna podigao sve raspoložive jedinice i krenuli smo na Košare. Video sam ranjenog Šljivančanina koji je krvario i rekao je da postoji ranjen vojnik i da se se pobrinemo za njega. Na karauli Košare su čuvali samo graničari i policajci prvih dana. Po zvuku pušaka smo samo mogli da raspoznamo ko je ko u žaru borbe. Mi u početku nismo imali nijednog ranjenog i lako smo ih regulisali, ali nam je bilo problem kada je iz vazduha NATO bacao one bombe "krmače". Posle kratkog odmora u Dečanima kada nas je zamenio vojni bataljon, dobili smo naređenje da se vratimo i napadamo ujutru. Nismo bili umorni, jer smo hteli da sačuvamo državu. Crnokošuljaši su takve zveri, sećam se da nas je njih stotinak iznenadilo u jednom napadu, ali smo reagovali na vreme i neutralisali ih - kazao je Radmilović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Srđan Lalić, Slobodan Radmilović, Stevica Karapandžin i Milovan Drecun

 

Prema rečima pukovnika Stevice Karapandžina navodi da su Košare i Paštrik srpsko junaštvo i herojstvo, kao i da trenutna vlast vrši napore da se sačuvaju ratni veterani.

- To je bila akcija agresije NATO pakta na našu zemlju i otimanje naše teritorije. Košare i Paštrik su obrazac našeg vojevanja i te bitke su pokazale da još majke rađaju Obiliće i junake. Vazdušno-kopnenim akcijama su pokušali da unište našu vojsku i policiju na granici. Odabrali su Košare zato što je najprohodniji deo i da preseku put Peć i Priština i da odvoje prištinski korpus od ostatka srpske vojske. Nisam bio tamo, ali sam video koliko je težak teren i naši vojnici su sve rukama nosili, od ranjenika do municije. Naši heroji su često govorili da ih ostatak jedinice ostavi, kada su bivali ranjeni, da ne bi usporavali jedinicu. Ogromni su napori ove vlasti da se sačuvaju i poštuju naši veterani - zaključio je Karapandžin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija