• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

10.03.2024

22:00

Plamen preživeo pakao Košara! Ovo je poslednji srpski junak koji se povukao iz karaule! (VIDEO)

facebook.com

Društvo

Plamen preživeo pakao Košara! Ovo je poslednji srpski junak koji se povukao iz karaule! (VIDEO)

Podeli vest

Srpski mladići borili su se na prvim borbenim linijama na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici čuvavši našu zemlju od deset puta većeg broja pripadnika takozvane OVK i NATO agresora, a među braniocima bio je i Tomislav Račić zvani Plamen.

Golobradi mladići, uzrasta od 18 do 22 godine, borili su se na prvim linijama fronta čuvavši našu zemlju od deset puta većeg broja pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i NATO agresora. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Košare od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, gde je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i dobrovoljaca s jedne i preko 250 šiptara, Albanaca i stranih plaćenika s druge strane.

Tomislav Račić, poznatiji pod nadimkom "Vodnik Plamen", bio je jedan od branilaca Otadžbine. Rođen je u Kragujevcu 1975. g. i tamo je pohađao osnovnu i muzičku školu, smer klarinet. Pošto nije uspeo da upiše fakultet, otišao je u vojnu školu i završio kurs za vodnika minobacačke baterije. Prvi položaj mu je bila Kosovska Mitrovica, a zatim Košare. U ratu je pokazao veliku hrabrost. 

Foto: facebook.com

Tomislav Račić

 

Račić je poslednji vojnik koji se povukao sa karaule, a pre povlačenja sam se vratio na karaulu da bi spasio vojne knjižice, mape, slike i da bi karaulu digao u vazduh.

Vodnik Plamen imao je tek 23 godine kada je stigao na Košare, na motoroli je slušao zapomaganje mučenog srpskog starešine koga su zarobili albanski teroristi, gledao je delove tela vojnika nakon udara kasetne bombe. I tada je znao kako se brani čast srpskog vojnika, nije mučio nijednog zarobljenog Albanca i iz njegove jedinice ni jedan vojnik nije poginuo.

Bitka na Košarama vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Albanije, između devetog aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja. Maj na Košarama bio je krvav. Tokom noći između 10. i 11. maja NATO avijacija je bacila kasetne bombe na našu vojsku. Stradalo je osam vojnika i jedan podoficir, a ranjeno je više od 40.

Foto: facebook.com

Srpski vojnici na Košarama

 

Tomislav Račić je jednom prilikom opisao strahote i užase koje je preživeo sa svojim saborcima na Košarama u odbrani svete srpske zemlje od šiptarskih terorista, ali i NATO agresije.

- Bacili su dve kasetne bombe, a svaka u sebi ima 202 bombe prečnika 10 centimetara, znači 404 te male bombe "poklopile" su našu jedinicu od nekih 120 ljudi Bio sam 300 metara ispod tog mesta, na mom položaju minobacača. Odmah sam krenuo u izvlačenje ranjenih - rekao je tom prilikom Račić.

Prema rečima vodnika Plamena jedan vojnik se ubio kad mu je kasetna bomba otkinula obe noge.

- To je bilo strašno gledati. Jedan vojnik se pred nama ubio puškom. Video je da mu je kasetna otkinula obe noge. Rekao je samo: "Jao, kako ću da igram fudbal", nabio pušku u usta i presudio sebi. Kasetna bomba može da prepolovi telo čoveka ili može toliko da ga uništi do neprepoznavanja. Imali smo takve slučajeve. Sa rođenim bratom u šatorskom krilu nosio sam povređene - kazao je Račić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by МЕГДАН (@megdan.rs)

 

A pitanje odakle dva brata i njihov otac na istom mestu usred rata otkrilo je neverovatnu priču o Račićima. Brat je u rat pošao za bratom, a otac za sinom.

- Moj brat Zvezdan je učestvovao u ratu u Bosni i Hrvatskoj, a otac Milorad se tada spakovao i krenuo za njim kao dobrovoljac. Meni je bilo 15 godina. Kada sam ja otišao na Kosovo, otac je krenuo za mnom. Valjda nije mogao da sedi kod kuće i gleda TV dok sam ja na ratištu. Isto je učinio i brat - kazao je Tomislav.

Rat na Kosovu i Metohiji je trajao do 10. juna 1999. godine kada je potpisan Kumanovski sporazum i Vojska Jugoslavije i srpska policija se povukla zajedno sa vojnicima koji su učestvovali u bici na Košarama. NATO je ušao na KiM pod imenom KFOR kao mirovna snaga, dok je OVK (bar zvanično) razoružan.

Ne smemo da zaboravimo naše junake koji su branili otadžbinu u najgorim trenucima za državu. Slava srpskim herojima!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17