• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.04.2024

12:42

Cilj Kurtija je tihi egzodus Srba sa KiM! Evropi jako smeta nezavisna politka koju vodi naša država! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Cilj Kurtija je tihi egzodus Srba sa KiM! Evropi jako smeta nezavisna politka koju vodi naša država! (VIDEO)

Podeli vest

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope dala je sinoć sa 131 "za" zeleno svetlo za ulazak KiM za ulazak u ovu organizaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Zoran Spasić iz Centra za bezbednost i međunarodnu politiku i Vladimir Kljajić, Mladi za inovacije.

Vladimir Kljajić, Mladi za inovacije rekao je da je 131 član glasao za, a samo 29 protiv, što je ogromna razlika na našu štetu. Po njegovim rečima, neki prijatelju su nas zaobišli.

Foto: Tanja Andric

Vladimir Kljajić

-Tu mogu da budu različiti interesi i različiti pritisci. Grčka je tradicionalno bila partner i oni i dalje ne priznaju Kosovo. Mi moramo da nastavimo  dalje. U maju će biti savet ministara koji će ratifikovati ovu odluku sa dvotrećinskom većinom. Ja mislim da će se ova odluka tada ponoviti. Ne verujem da možemo da uradimo nešto na diplomatskoj borbi ako su oni odluku već doneli. Kao što sada imamo predstavnike opozicije koji su članovi Saveta Evrope, takođe ćemo imati predstavnike srpske liste u Savetu Evrope da oni mogu da kažu, da nije sve ružičasto. Kurti je jedini koji priča kakva je situacija na Kosovu i priča da tamo vlada potpuna demokratija i da su tamo svi jednaki. Imamo sreću što je predsednik u poziciji da razmišlja hladne glave koje su sve opcije za borbu. Međunarodni odnosi ne zasnivaju se na emocijama, već na moći. Jasno je gde su centri moći. Imamo SAD, EU, Veliku Britaniju i mi moramo da uspostavimo odnose sa tim moćnicima. Konstantno se ignorišu prava Srba i teži se tome da oni napuste Kosovo. Ideja politike Aljbina Kurtija je egzodus- rekao je Kljajić.

Zoran Spasić iz Centra za bezbedost i međunarodnu politiku rekao je da je za Savet Evrope jučerašnja sednica bila velika bruka i sramota. 

Foto: Tanja Andric

Zoran Spasić

-Pogažene su sve norme međunarodnog javnog prava. To smo jasno mogli da vidimo. Srbija će svim političkim sredstvima da se bori sa verom u sebe. Predsednik Vučić je već najavio šta će biti. Oni su pominjali vladavinu prava i demokratiju, a ignorišu činjenice da su Srbima uskraćena osnovna prava. Bilo je nekih vrlo važnih ljudi koji su pružili podršku. Imamo dosta zvaničnika koji su jasno rekli da je to greška. Videli smo da takve odluke mogu vrlo često da se okrenu kao bumerang. Država mora da se sačuva uprkos svim pritiscima. Jako smeta kada ste nezavisni i kada želite da odlučujete o budućnosti svog naroda- rekao je Spasić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija