• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.09.2024

21:18

Evropski parlament puca iz praznog oružja! Pretnje Moskvi samo provociraju Putina! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Evropski parlament puca iz praznog oružja! Pretnje Moskvi samo provociraju Putina! (VIDEO)

Podeli vest

Evropski parlament je dao preporuku i poziva Kijev da udari na Rusiju. Nedovoljne zalihe municije i oružja prete da potkopaju dosadašnje napora. Ova rezolucija je savetodavne prirode i nije obavezujuća za članice Evropske unije. Putin govorio o napretku industrije i o potrebi za stalnim razvijanjem ratnih naoružanja. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i istoriograf dr Radovan Kalabić.

Istoriograf dr Radovan Kalabić rekao je da ova rezolucija nema obavezujući karakter, ali ipak pokazuje ratobornu volju.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Radovan Kalabić

-Ipak je evropska komisija nešto što bi moglo da se nazove evropskom vladom. Ovu odluku valja tumačiti u kontekstu da se povećava raspoloženje ratnih dejstava i odluka. Danas je iz Moskve došao odgovor koji je vrlo slikovit. Oni su podsetili da Sarmat rakete lete do Strazbura za tri minuta. Još je ovo proksi rat i na Bliskom istoku i u Ukrajni ali se bojim da se iz dana u dan približavamo tački iz koje povratka nema kada je u pitanju nuklearni obračun. Mi vidimo rusku logiku. Karganov je rekao da Rusija ima dve mogućnosti: da pobedi ili da se raspadne. Ako tu izjavu uzmete zajedno sa izjavom predsednika Rusij: šta će nam svet bez Rusije;  onda vidite poziciju jedne strane. S druge strane imamo nepomirljivu logiku kolektivnog Zapada. Kada to uporedimo, vidimo da tu dogovora nema. Da li će angloamerička strana ponovo uspeti da gurne germanski narod na Rusiju? To će biti veliki kuriozitet, a velike su šanse. I u ovom ratu, kao i u Drugom svetskom ratu cilj je bio uništiti slovenski narod. Imamo ovde jedan antipodni pristup dve civilizacije. Postoji sa ove zapadne strane jedan ugrađeni metod, a to je kaubojski sistem. Na brzinu udari, šokiraj, pobedi bez obzira na žrtve. Pravoslavni sistem upravo podrazumeva suprotno. Kad bi na takav način Rusija ratovala sa Ukrajinom, kada bi mogla da završi ovaj rat? To su dva sveta. Rusija je od svojih krvnih i smrtnih neprijatelja kao što su Čečeni uspela da ih integriše u svoje saveznike. Mene ne bi iznenadilo kada bi dobar deo ukrajinskih vojnika bio integrisan u rusku vojsku poput Čečena koji danas predstavljaju najvatrenije zagovornike na frontu. Često postavljaju pitanje ljudi: Zašto ovo ne završavaju? Uglavnom zaboravljaju na ovu dimenziju o kojoj mi govorimo- rekao je Kalabić.

Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije istakao je da izuzetno važno to što je ova odluka donešena baš u Evropskom parlamentu.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Lukić

-Zanimljivo je to što su oni koji vladaju Zapadom, a oni se nalaze u Vašingtonu, odlučili da se to dogodi baš u Evropskom parlamentu. Dato je Evropskom parlamentu da donese takvu odluku koji nema nikakvu moć. Ta odluka nije izvršna i ne znači ništa. To je kao lajanje neke kere koja kaže: treba dati, ali ne može ništa da učini. Ovo je smišljeno da bi se izrazio stav i podrška i da bi se barem psihološki delovalo protiv Rusije. Da su hteli efektivno da deluju, nije bilo potrebe da se Evropski parlament izjašnjava. Da su zaista hteli da daju tu dozvolu i da upotrebe to oružje, onda bi se to radilo drugim putem. Izvršna vlast u Vašingtonu bi donela tu odluku. Ovo je samo psihološki efekat koji bi mogao da najavi šta bi se moglo desiti u budućnosti. O ovome se govorilo i pre nekoliko meseci. Rusi su tada rekli da će asimetrično odgovoriti. Tada vidimo poruku iz Hezbolaha da će gađati Kipar i od onda se o tome nije govorilo do sada. Ispostavlja se da ovaj rat predstavlja kombinaciju klasičnog rata i rata dronovima. To je ono što Rusija nije na početku na adekvatan način uradila, ali je vrlo brzo prilagodila svoju tehniku. Isporučeno je prošle godine 140.000 bespilotnih letilica, a planira se da to bude desetostruko više. To je ogroman broj. Kada Rusija krene da nešto radi, možda će u početku biti sporija, ali kada dostigne brzinu, više niko ne može da je prestigne. Sada oni imaju kapacitete da sami proizvode dronove, pa sada imaju i partnere. Rusija u ovom sukobu nije sama i to treba imati u vidu bez obzira na to što to nije neko direktno savezništvo. Severna Koreja i Vijetnam takođe imaju važnu ulogu u tom mislu. Vojno rukovodstvo je shvatilo da akcenat treba staviti na dronove i ko bude brži taj će pobediti. Mislim da Rusija na pravi način vodi ovaj sukob. Ne prima se na provokacije kao što je bio upad u Kursku oblast i ide lagano. To plaši zapadne sile; to što je Rusija nezaustavljiva. U jednom trenutku front će se samo prelomiti i tada će Zapad morati da odluči: hoće li prepustiti Ukrajinu, ili će ući u direktan sukob protiv Rusije. Verujem da Rusija neće dozvoliti da se desi veliki slovenski sukob i da se Poljska neće uključiti u rat- rekao je Lukić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30