• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

18.04.2017

20:01

NATO ZABRINUT ZBOG RAMINE IZJAVE: Naš interes je stabilan i napredan Zapadni Balkan

Balkan

NATO ZABRINUT ZBOG RAMINE IZJAVE: Naš interes je stabilan i napredan Zapadni Balkan

Podeli vest

NATO je danas izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu i stavio do znanja da "snažno ohrabruje vodje u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja"

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sedištu NATO na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

- NATO i drugi u medjunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rešavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana- stavio je do znanja funkcioner u sedištu Atlantskog saveza. 

RAMA OPASNO PRETI: Ako nas ne prime u EU, Albanija će se ujediniti sa Kosovom!

Zamoljen da se osvrne na ocenu zvaničnika u Beogradu i drugde u regionu da Ramina izjava američkom listu Politiko sobom nosi pretnju stvaranja tzv. "Velike Albanije" i nasilnog menjanja granica u regionu, funkcioner Atlantskog saveza je podvukao da "NATO i Evropska unija imaju strategijske interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan".

- Stabilnost i bezbednost tog regiona su od koristi za stabilnost I bezbednost Evrope i otud će NATO", kako je naglasio, "održati svoje prisustvo, usredsredjenost i angažovanje na Zapadnom Balkanu, uključujući našu misiju Kfor".

Reuters

- Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija- rekao je izvor NATO.

- Mi podržavamo", dodao je, "evro-atlantske težnje svih zemalja regiona, a demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu saradnju i stabilnost".

DAČIĆ PITA EU, SAD I VELIKU BRITANIJU: Šta bi bilo da je Vučić najavio ujedinjenje Srbije i Srpske?!

- Mi smatramo da oni koji to žele, imaju budućnost u evro-atlantskoj saradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim gradjanima, njihovim zemljama i celokupnoj evro-atlantskoj porodici- istakao je zvaničnik u sedištu NATO.

I, kako je želeo da podvuče, "mi smo rešeni da pomognemo zemljama zapadnobalkanskog regiona da sprovedu istinske reforme na dobrobit svojih gradjana, bez obzira na to da li one žele ili ne, da postanu članice NATO".

Tanjug

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da "ne vidi rat kao prvi scenario u regionu", ali je mišljenja da "stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izbledi".

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da "mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gde je buknuo rat 1990-e…a Bosna i Makedonija bi posebno bile ranjive ako bi ponovo došlo do grabeža oko granica".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Vaša "zabrinutost" me i brine, kao i vaša "nemoć" da obuzdate, sebi ravnog - Ramu!? Kome vi to?

dusan

pre 7 godina

Sada vi natovci smrdljivi kao radite u nekom skladu i mandatu UN-ja.A kada ste bombardovali i ubijali Srbe tada za vas nisu postojale UN-je.Vasim zlocinima ste doprineli da se ovako nesto dogadja.Kad treba da umirite siptare,e onda je po mandatu bednih UN-ja pa rami necete nista jer ga "stite"te bedne un.nacije.

Mara

pre 7 godina

Ma to su Nato starlete mocnih bilmeza i psihopata,koje slusaju kao da su im bogovi.Pohlepa cuda cini,kao jedina neizleciva bolest zavisnosti.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija