• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.05.2020

11:59

(VIDEO) MNOGI SU POKUŠAVALI, MI JASNO KAŽEMO - GRADIĆE SE METRO! Vesić otkrio izgled beogradskog metroa: Biće 43 stanice, sve će biti drugačije dizajnirane!

Beograd

(VIDEO) MNOGI SU POKUŠAVALI, MI JASNO KAŽEMO - GRADIĆE SE METRO! Vesić otkrio izgled beogradskog metroa: Biće 43 stanice, sve će biti drugačije dizajnirane!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, povodom potpisivanja Sporazuma o donaciji u vezi sa projektom beogradskog metroa, da nadležni čine sve da izgradnja počne do kraja 2021. godine.

"Veoma sam srećan zbog metroa. Mnoge vlasti su pričale o njemu, mnogi su lagali, ali nikada niko nije imao projekat i nije došao do građevinske dozvole. Mi sada možemo jasno da kažemo, beogradski metro će se graditi. Naš grad ne može da funkcioniše bez tog vida prevoza i zato je važno da počne da se gradi", rekao je Vesić.

Danas je u Vladi Srbije potpisan Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finasiranjem projekta beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske.

Vesić je naveo da će, prema sporazumu, Vlada Francuske donirati 8,3 miliona evra, na osnovu kojih će kompanija Ežis početi sa projektovanjem studija izvodljivosti sa idejnim projektom i studijom zaštite životne sredine za prvu fazu prve linije metroa.

"Kada ovaj posao bude završen steći će se uslovi da se izda građevinska dozvola i počne izgradnja beogradskog metroa. Sve činimo da izgradnja počne do kraja 2021. godine", istakao je Vesić.

Foto: printscreen

Grad trenutno radi na Planu generalne regulacije šinskih sistema, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, kao i na Planu detaljne regulacije Makiškog polja gde će početi izgradnja metroa.

"Plan generalne regulacije šinskih sistema biće usvojen u ranu jesen, a PDR Makiškog polja do kraja godine i oni su osnova za izdavanje građevinskih dozvola za izgradanju metroa", kazao je Vesić.

On dodaje da je Grad već uradio geološke podloge za potrebe Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, a izabran je konsulatant za tehiničku i savetodavnu pomoć tokom izrade projektno tehničke dokumentacije.

Radi se i geotehnički elaborat za projekat prve faze prve linije beogradskog metroa, a priprema se i dokumentacija za potrebe sprovođenja konkursa za dizajn metro stanica.

"Daćemo šansu domaćim arhitektama, a svaka stanica, kojih će biti 43, biće drugačije dizajnirana, odnosno podsećaće na deo grada u kome se nalazi ili na neke događaje iz srpske istorije. Po tome će beogradski metro biti jedinstven u svetu", rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, beogradski metro se obećava skoro 50 godina, od 1971. godine, a, kako kaže, niko ništa nije uradio, osim što je pričao o tome.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set