• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

10.12.2016

15:20

ALARMANTNO! DECA SVE LOŠIJE GOVORE! Raste broj mališana sa poremećajima u razvoju!

Društvo

ALARMANTNO! DECA SVE LOŠIJE GOVORE! Raste broj mališana sa poremećajima u razvoju!

Podeli vest

Srbiji su potrebna razvojna savetovališta koja će pratiti zdravstveno stanje dece od najranijeg uzrasta, čime će im pomoći da savladaju poremećaje

U Srbiji raste broj dece koja imaju probleme s govorom, hodanjem, komunikacijom, kontrolom emocija i druge poremećaje u razvoju!

Ovi mališani mogli bi da budu u potpunosti izlečeni ili bi njihovo zdravstveno stanje moglo da bude znatno poboljšano kada bi u Srbiji postojao dovoljan broj razvojnih savetovališta!

- Razvojna savetovališta su posebni centri pri domovima zdravlja i okupljaju tim pedijatara, fizijatara, psihologa, logopeda. Ot prate razvoj dece koja imaju neki rizik pri rođenju, bilo da je reč o rizičnoj trudnoći, genetskoj predispoziciji, nekom urođenom nedostatku, problemima s govorom i kretanjem ili nekim drugim deformitetom - objašnjava dr Dragana Radivojević, pedijatar u Domu zdravlja u Zemunu, gde razvojno savetovalište postoji od 1982.

Ona kaže da se u tim savetovalištima deca prate od rođenja pa do sedme godine, a cilj je da se smetnje u razvoju otkriju u najranijoj fazi:

- U Domu zdravlja Zemun godišnje pregledamo oko 1.000 dece, a oko 200 prođe kroz razvojno savetovalište. Od tog broja, samo kod 4,2 odsto teškoće ostanu trajne.

Irena Stanković Janković, logoped u DZ u Zemunu, kaže da bi se povećanjem broja savetovališta znatno smanjio broj dece s kašnjenjem u razvoju:

- Čak 65 odsto dece ima neki govorno-jezički problem. Izuzetno je važno da se problemi u razvoju što ranije otkriju, jer su šanse za izlečenje veće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Skretnicar

pre 7 godina

Normalno da treba povecati rad sa decom sa svim problemima pa i sa govorom. Hocu ovom prilikom da skrenem paznju i na problem kada se podje u skolu pa sve do zavrsetka studija. Naime deca sve manje ili skoro nikako ne odgovaraju usmeno sve je pismeno i normalno je da nam deca,mladi sve losije govore, jos ako se dodaju SMS poruke u druge drustvene mreze ......

Svojta

pre 7 godina

Klinci su pametni i shvataju da je pametnije cutati kad vide kojekakve budaletine da baljezgaju svasta...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija