• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

21.04.2017

19:27

(VIDEO) SAZNAJEMO, HOR ALEKSANDROV NASTUPA U ARENI! Čuveni ansambl u novembru stiže u Beograd!

Društvo

(VIDEO) SAZNAJEMO, HOR ALEKSANDROV NASTUPA U ARENI! Čuveni ansambl u novembru stiže u Beograd!

Podeli vest

Najbolji ruski vojni ansambl održaće u Beogradu spektakularni koncert 4. novembra, na praznik Dan narodnog jedinstva... Čak 64 člana "Aleksandrova" 26. decembra poginula u padu vojnog aviona u Crno more
Public

Čuveni vojni hor ruskih oružanih snaga "Aleksandrov" nastupiće 4. novembra u Beogradu u Kombank areni, saznaje Informer!

Park u Beogradu dobija ime po horu

Skupština grada usvojila je u sredu odluku da park u kome se nalazi spomenik caru Nikolaju II Romanovu u centru Beograda nosi naziv - Park hora "Aleksandrov".
- Ovo je jedan od načina da Beograd pomogne da se članovi ovog hora sačuvaju od zaborava, kao i da im ukažemo poštovanje koje zaslužuju - rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Ovo će biti njihov prvi nastup u srpskoj prestonici nakon stravične tragedije koja se dogodila 26. decembra prošle godine, kada su čak 64 člana tog ansambla stradala u padu vojnog aviona u Crno more.

Prema našim saznanjima, koncert će se ove godine zbog ogromnog interesovanja održati u Kombank areni, a doći će oko 100 članova ansambla, zajedno sa baletskom grupom, orkestrom i horom.

Veliko interesovanje

Izvor Informera, upućen u pregovore oko dolaska hora, kaže da je potrebno da se utanače samo još neki sitni detalji oko dolaska "Aleksandrova" u Srbiju.

- Članovi ansambla svetski su poznati po izvođenjima rodoljubivih pesama o ljubavi, prijateljstvu, odanosti... Naši ljudi ga obožavaju i jedva čekaju da čuju kako zvuče u obnovljenom sastavu. Zato će se ove godine koncert održati u nekoj od velikih hala u Beogradu, najverovatnije u "Kombank areni". Ovim koncertom odaće se i počast nastradalim muzičarima. Pregovori su još u toku, ali pretpostavlja se da će se gostovanje ovog ansambla održati povodom ruskog praznika Dana narodnog jedinstva, koji pada 4. novembra - otkriva dobro obavešten izvor.

U Ministarstvu kulture i informisanja potvrdili su za Informer spektakularni dolazak obnovljenog vojnog hora i dodali da će kao jedan od organizatora ovog programa učiniti sve da njihov nastup vidi što veći broj građana Srbije.

O ansamblu "Aleksandrov":

* Orkestar je formiran 1928.
* Muzičari ovog ansambla nastupaju po celom svetu
* U prvobitnoj postavi je bilo samo 12 izvođača (osam pevača, dva plesača, harmonikaš i recitator)
* "Aleksandrov" je 1937. osvojio prvu nagradu na svetskoj izložbi u Parizu
* Početkom Drugog svetskog rata uz pesmu "Sveti rat" Crvena armija je otišla na front
* Ansambl "Aleksandrov" je prvi ruski muzički kolektiv koji je nastupio u sedištu NATO-a 2007. godine
* Kompozitor Aleksandar Aleksandrov, čije ime nosi ansambl, autor je melodije za himnu Sovjetskog Saveza
* Obnovljen ruski hor nakon nesreće prvi put je nastupio u februaru ove godine u Centralnom sovjetskom vojnom pozorištu u Moskvi

- Eminentni hor tokom boravka u Srbiji imaće odlične uslove za rad. S obzirom na termin gostovanja, još uvek nećemo precizirati u kojem će prostoru u Beogradu nastupiti "Aleksandrov". Sigurno je da će odabir sale biti u skladu sa interesovanjem publike i visokim profesionalnim standardima ovog hora - kažu u ministarstvu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je veoma važno što će obnovljeni ruski hor doći u naš grad i na taj način obogatiti kulturnu ponudu Beograda.

- Sama činjenica da već ove godine dolaze u srpsku prestonicu govori o tome da smo mi važno mesto na kulturnoj mapi Evrope i sveta. Naš grad će čuvati i uspomenu na poginule muzičare ovog hora i na više načina sačuvaćemo ih od zaborava - kaže Mali.

Značajna vest

Sa njim je saglasan i Aleksandar Jugović iz Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, koji kaže da je hor "Aleksandrov" ponos ruske, ali i svetske muzičke umetnosti.

- Vest o dolasku ovog ansambla u Srbiju je veoma značajna i važna za sve nas. Interesovanje je još veće s obzirom da je ovo njihov prvi nastup posle velike tragedije koja ih je zadesila - kaže Jugović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandrov

pre 7 godina

Како човек пева Каљинку као славуј, драго ми је што је преживео. Арена ће бити пуна, то је сигурно!

Slavko

pre 7 godina

Kad ce Srbija da krene korak napred ane uvek dva nazad

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05