• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

05.06.2018

19:36

VELIKA VEST, RAK JE POBEĐEN: Molekularni biolozi uspešno "prisilili" ćelije imunog sistema da unište rak dojke!

Društvo

VELIKA VEST, RAK JE POBEĐEN: Molekularni biolozi uspešno "prisilili" ćelije imunog sistema da unište rak dojke!

Podeli vest

Molekularni biolozi iz Sjedinjenih Država i Kanade objavili su da su useli "preprogramiraju" ćelije imunog sistema i da ih "nateraju" da unište tumor u dojci žene! Čak i da unište i sve metastaze

U ovom poduhvatu je učestvovao i onkolog Laslo Radvanji sa Univerziteta Toronta koji objašnjava i tvrdi:

- Na pragu smo prave velike revolucije u borbi sa rakom. Sada raspolažemo mogućnostima da usmeravamo imuni sistem na borbu sa mnoštvom različitih mutacija. Lekari će uskoro moći da se bore i sa onim vrstama raka koje su se dosad smatrale neizlečivim zato što lako pravile nove mutacije.
        
Molekularni biolozi su poslednjih godina počeli da velike nade polažu u imunoterapiju ne samo u borbi protiv raka, nego i protiv alergija, dijabetesa i drugih teško izlečivih ili neizlečivih bolesti.

Metod je prividno prost jer podrazumeva "huškanje" čovekovog imuniteta na ćelije raka, a za to koriste različita antitela, žive mikrobe i niz drugih "mamaca".

Trenutno postoji nekoliko vrsta imunoterapije koje su uspešno prošle klinička ispitivanja i već su legalizovane u SAD i više drugih zemalja.

U većini se koriste sintetička antitela koja se "lepe" za ćelije raka i čine ih "vidljivim" imunom sistemu.

PUTINA MUNDIJAL NEĆE SPREČITI DA KIJEV NAUČI PAMETI: Ako Porošenko krene na Donbas žestoko će dobiti po prstima!

Stiven Rozenberg iz američkog Nacionalnog instituta za izučavanje raka, čije je sedište u Betsedu, zajedno sa kolegama stvorio je novi vid imunoterapije koji se uspešno nosi sa agresivnim formama raka dojke. Uspešno su je primenili u slučaju 49-godišnje Džudi Perkins kojoj nisu pomogle operacija i hemoterapija. Lekari su predviđali da će živeti samo dva meseca.

Rozenbergov tim se odlučio za "dresuru" imunih ćelija na neobičan način.

Odlučili su da ne čekaju da se imune ćelije pojave u njihovim epruvetama, ili da ih nađu u organizmu pacijentkinje. Počeli su da ih sami "prave" koristeći za to fragmente DNK i RNK ćelija raka.

Public

Još konkretnije: uzeli su delove gena iz oštećenih ćelija zahvaćenih rakom i presadili ih u posebna imuna telašca - takozvane dendritne ćelije. U normalnim situacijama one „gutaju" antigene i predaju ih T-ćelijama koje su glavni dirigenti imunim sistemom. A one podstiču na napad na pretnje koje na svojoj površini imaju taj antigen.

ŠOKANTAN PREOKRET U SLUČAJU PUCNJAVE NA NBG! Otac poludeo jer je DEČAK HTEO DA MU SILUJE SINA! Mališanu utvrđene povrede na anusu!

Rozenbergov tim je odabrao nekoliko najuspešnijih dirigenata imunim sistemom  i obezbedio njihovo razmnožavanje. Tako je došao do nekoliko milijardi njihovih kopija koje je potom vratio u telo pacijentkinje.

Povrh svega, ubacili su sa njima i antitela za gen PD-1, koji je glavni kočničar imunog sistema, što je preprogramirane ćelije nateralo da tumor napadaju maksimalno agresivno.

Public

Ova terapija se pokazala veoma efikasnom jer su svi tumori kod pacijentkinje počeli da se smanjuju i nestaju bukvalno već tokom prve nedelje terapije.

Nakon pola godine su sve metastaze faktički nestale, a svi tragovi raka - kroz 48 nedelja.

Ta Rozenbergova pacijentkinja već dve i po godine (njeno lečenje je počelo krajem 2015.) živi oslobođena od raka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
časlav

pre 5 godina

svet nalazi lek protiv raka a mi imamo morbile koje bi trebalo da su nestale sa lica zemlje.

Marko

pre 5 godina

Hvala nauci i edukovanim ljudima ! Po svemu sudeci, doci ce dan kada ce ova kobna bolest biti gadna, koliko i danasnji grip

Nepoznati

pre 5 godina

Sve autoimune bolesti su zakljucane u DNK.Onaj ko je to otkljucao trebalo bi da zna i da ih zakljuca.Buducnos medicine je celijsko leenje i na kraju putem DNK.Zbog cega smo u 21. veku na nivou lecenjem pijavicama pitajte cike koje sprovode program "zlatne milijarde".

Ljubo

pre 5 godina

Price za malu decu...tako ce da nam lako " uvaljuju " kancere ,da bi ih lecili mozda mnoge uspesno ,ali uz dosta odricanja ,troskova ,i na kraju opet ides ,samo malo sa produzenjem .Sve u svemu ,bitno je da ne dozvoljavaju narodima ,coveku ,da gleda otvorenih ociju i dise punih pluca .Zatrovani smo u svakom cosku naseg tela ,psihicki ,hemijski ,nije bitno....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija