• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.06.2018

15:39

IZGOREĆEMO! Alarmantan porast temperature na Zapadnom Balkanu, BIĆE NAM KAO U RERNI!

Društvo

IZGOREĆEMO! Alarmantan porast temperature na Zapadnom Balkanu, BIĆE NAM KAO U RERNI!

Podeli vest

Temperatura na teritoriji Zapadnog Balkana će u skorijoj budućnosti rasti za 1,2 stepena, a do kraja veka moguće i za više od pet stepeni, upozoreno je u Studiji o klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu koju je danas objavio Savet za regionalnu saradnju (RCC)

U studiji se ukazuje da će temperatura neminovno nastaviti da raste od 1,7 do četiri stepena, u zavisnosti od rezultata globalnih nastojanja da se smanji emisija gasova s efektom staklene bašte.

Podaci o klimatskim promenama u regionu ukazuju i na "napredovanje suptropske klime dalje na sever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suva tokom letnjeg perioda, čije će se trajanje, prema očekivanjima, produžiti za jedan do dva meseca u periodu od skore budućnosti do kraja veka".

- Analize klimatskih promena u regionu, generalno, potvrdjuju da su zdravlje ljudi, sigurnost i kvalitet života u velikoj meri osetljivi na prirodne nepogode i gubitke usled vremenskih prilika - saopštio je RCC.

ČEKAJU NAS PAKLENI DANI! Natprosečno toplo leto stiže u Srbiju, ALI...

Istraživanje pokazuje da su neki od sektora u kojima će se osetiti najveći uticaj klimatskih promena poljoprivreda i šumarstvo, u vidu smanjenje kvaliteta hrane, erozija, degradacije zemljišta, rizika od rasprostranjenog propadanja šuma.

Klimatske promene mogu da utiču i na smanjenje vode za piće, a posledice će se odraziti i na zdravlje ljudi, jer može izazvati veću učestalost toplotnih udara, prodor novih vektorskih zaraznih bolesti i druge posledice.

Tanjug


U studiji je iznesen niz preporuka za smanjenje tereta koji je na pojedinačnim ekonomijama Zapadnog Balkana u pogledu rešavanja pitanja vezanih za klimatske promene, a posebno s obzirom na nedostatak ljudskih resursa i drugih kapaciteta, kroz unapredjenje i usredsredjenje na regionalnu saradnju.

Kao kandidati i potencijalni kandidati za pristupanje Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju, sve ekonomije Zapadnog Balkana su motivisane da poštuju Pariski sporazum i ostvare ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova do 2020, odnosno 2030. godine koje je postavila EU, kao i da povećaju energetsku učinkovitost i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

PAKLENO LETO OČEKUJE EVROPU, A U SRBIJI... Dva velika PROBLEMA OČEKUJU BALKAN!

Prema ranijem istraživanju RCC, Balkanski barometar za 2017. godinu, 73 odsto ljudi u regionu smatra da su klimatske promene problem. Medju preduzećima iz regiona 77 odsto su rekla da su preduzela odredjene mere ili aktivnosti u cilju smanjenja štetnog uticaja na okolinu, dok je njih 21 odsto priznalo da ne radi ništa da umanji rizik po životnu sredinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milorad

pre 5 godina

Ako postane nepodnosljivo selimo se u Rusiju A da vidim gde ce ostali narodi kad ih niko u goste nece

Anonymus

pre 5 godina

Sta vredi kad u Izvrsnoj vlasti nemamo takvu upravu koja bi pratila taj problem.

Miki

pre 5 godina

Sve je to poslefica zaprasivanja iz aviona, kemtrejlsom o strana Sad i Engleza. Avioni danonocno spartaju i izbacuju velike kolicine raznih otrova, alergena, pesticida. Bakterija, gljivica. Nadasve teskih metala koji upravo uticu na zagrevanke atmosvere. Ludi masovno obolrvaju zbog toga. Oni to ne kriju, sve se moze procitati. Zasto nasa vlast ne uputi protest....bombardovanje izgleda nije dalo zadovoljavajuce rezultate. Pa na treba dotuci kemtrejlsom. Stop nasilju velikih sila.....!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija