• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2018

11:17

OTVORENO PISMO VLADIKE TEODOSIJA: Podela Kosova vodi iseljavanju Srba i stradanju naše duhovne i kulturne baštine!

Društvo

OTVORENO PISMO VLADIKE TEODOSIJA: Podela Kosova vodi iseljavanju Srba i stradanju naše duhovne i kulturne baštine!

Podeli vest

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda

Vladika je, u otvorenom pismu, istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva. Što bi, prema njegovom mišljenju dovolo do novog egzodusa Srba. 

On je, apelujući na predstavnike vlasti u Beogradu i Prištini, a posebno međunarodnoj zajednici, istakao da su u Eparhiji duboko zabrinuti zbog sve češćih “politički i moralno neodgovornih izjava političara” sa obe strane koji govore o „konačnom rešenju“ u kontekstu „teritorijalne podele“ i „razgraničenja Srba i Albanaca, te da one kod srpskog naroda izazivaju zabrinutost i nespokojstvo. 

“Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od reke Ibra treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje - Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?”“, upitao je on.

Vladika smatra da ovakav princip, koji je doveo do stradanja mnogih nevinih ljudi tokom ratova u raspadu bivše Jugoslavije 90-tih godina, predstavlja kontinuiranu pretnju miru i stabilnosti, i to ne samo u regionu Zapadnog Balkana.

Takvo rešenje, ukazuje, bi stvorilo dodatni presedan “za nove separatizme u Evropi i širom sveta i doveo do čitave lančane reakcije krvoprolića, stradanja i proterivanja civilnog stanovništva, samo zato što bi se, nakon dogovora političara, mnogi našli na „pogrešnoj strani“ linije razgraničenja”. 

Vladika je apelovao na političare, kako u Beogradu tako i u Prištini, na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rešavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji mora i sme tražiti samo u funkciji očuvanja mira, sigurnosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i verskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, ljudskih i verskih sloboda. 

Pozivanje na podelu, prema njegovim rečima, zanemaruje čitav niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rešavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, verskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut.

Vladika naglašava da ovakav stav ne znači poziv na “zamrznuti konflikt”, jer je SPC protiv svakog konflikta. 

“Ovo je poziv pre svega na odgovoran i transparentan nastavak dijaloga, koji treba da se vrati u okvire koji će biti u funkciji stabilnosti regiona i evropskog kontinenta i u skladu sa svim relevantnim međunarodnim poveljama i standardima, među kojima je posebno važna Rezolucija UN 1244 ”, napisao je episkop Teodosije.

On je ponovio da bi razmena teritorija dovela do masovnog iseljavanja civilnog stanovništva, stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda i nanela bi nenadoknadivu štetu svima, te upitao da li postoje oni koji bi imali istorijske i moralne "hrabrosti" da dovedu do egzodusa i nesreće desetina hiljada nevinih ljudi.

Vladika je ukazao da učestale izjave preko medija već dovode do toga da se sve više više Srba odlučuje na prodaju svoje imovine, umesto da se ohrabre da opstanu na svojim ognjištima.

“Posebno apelujem na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji i širom sveta da jasno i nedvosmisleno zaštite sve one koji su opredeljeni da ovde žive i da ne dozvole takva rešenja koja bi dovela do njihovog egzodusa, već da više učine na zaštiti njihovih prava”, istakao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ira

pre 5 godina

KiM je srpska kolevka i vlada ce uraditi sve da Srbi ostanu na KiM.

Ana

pre 5 godina

Srbi moraju ostati na svom duhovnom putu kao i mnogo vekova do sada. Borba za istinu i pravdu je stalna.

Alhemičar

pre 5 godina

Владика Теодосије боље је имати бар нешто да наше цркве и манастири буду у нашој држави и под нашој јурисдикцији , а временом ћемо повратити све назад чекали смо накада и столећима и оно се вратило код нас .

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Срби са Косова и Метохије могу бити сигурни и безнедни само када се формира ЗСО и када их чувају наши људи а не шиптари.

Jovana

pre 5 godina

Srbija se zalaze za mir i stabilnost, ne sumnjam da ce predsednik naci najbolje resenje za ovu situaciju

Sasa

pre 5 godina

Srbima na KIM bi trebalo obezbediti uslove za miran zivot.Bez toga, ne mozemo ocekivati da ce iko tamo ostati, u slucaju eventualne podele

Vasa

pre 5 godina

Duhovna i kulturna bastina koja datira od davnina i potice sa KIM, neprocenjive je vrednosti.Zato bi trebalo uoziti maksimalan trud da se sve to sacuva, a Srbima na Kosovu omoguci nesmetan i miran zivot

Miki

pre 5 godina

Lako je sada pametovati, ali bolje je sagledati stvari malo realnije i prihvatiti istinu, jer kao sto predsednik kaze bolje je imati nesto nego nista, situacija je vrlo teska vec dugo i ne treba se zavaravati, bitna je buducnost

Sasa

pre 5 godina

Vladika je u pravu.sta mi nase da delimo.sutra cemo deliti i vojvodinu.rasku a na kraju u beograd

Ssasa

pre 5 godina

Bolje bi bilo da gleda u svoje kandilo nego u politiku

Sasa

pre 5 godina

Kandilo je starije od politike a da nije toga kandila nebi bilo ni kosova.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija