• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti / Informer

14.01.2021

12:43

OVAJ DEO STANOVNIŠTVA NE BI TREBALO DA SE VAKCINIŠE! Srpski stručnjaci otkrili važne informacije o sredstvu protiv korone!

Društvo

OVAJ DEO STANOVNIŠTVA NE BI TREBALO DA SE VAKCINIŠE! Srpski stručnjaci otkrili važne informacije o sredstvu protiv korone!

Podeli vest

Srpski stručnjaci su odgovorili na neka od najčešćih pitanja u vezi vakcine protiv korona virusa pa su tako istakli da je cepivo bezbedno i efikasno bez obzira na to kog je proizvođača. Takođe, pričali su o vakcinaciji najstarijih građana, žena koja su trudne ili prlaniraju trudnoću, kao i o deci i rešili veliki broj nedoumica

Doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut", pozdravila je veliki odziv građana koji su iskazali interesovanje za vakcinaciju.

- Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen. "Fajzerova" je definisana za uzrast od 16 pa više godina, a "Sputnjik V" od 18 pa na više - objasnila je. 

Što se penzionera tiče, "Fajzerova" vakcina nema nikakva ograničenja kada su u pitanju stariji ljudi, a što se "sputnjika V" tiče, prvi kontingent je, bio za osobe do 60 godina, dok drugi, koji se uskoro očekuje, od 500.000 doza, neće imati ograničenja.

Verica Jovanović potvrđuje da "Fajzerovu“ vakcinu mogu primiti i starije osobe, bez obzira na godine.

Imunitet koji se razvija posle vakcinacije potpuno identičan nezavisno od tipa vakcine

Dr Tanja Jovanović, virusolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je imunitet koji se razvija posle vakcinacije potpuno identičan nezavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

Foto: printscreen RTS

Tanja Jovanović

- Kada je registrovana od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj - istakla je Jovanović za Javni servis.

Ukoliko žene planiraju trudnoću ne bi trebalo da prime vakcinu

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva s virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne, ne treba da prime vakcinu. Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna, već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Dr Srđa Janković: Alergični na penicilin mogu da se pelcuju

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone dr Srđa Janković je gostujući u jednoj televizijskoj emisiji o "Fajzerovoj" vakcini, koju je primio, rekao je da bi primio i bilo koju drugu ako se dokaže da je dobra, ali da je ova u tom trenutku bila dostupna za njega i njegove kolege.

- Vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen. PCR test se ne radi pred vakcinaciju - kazao je Janković i istakao da oni koji su alergični samo na penicilin nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine, budući da je veliki broj ljudi alergičan upravo na to.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srđa Janković primio vakcinu protiv korona virusa
Za cepivo se javilo 150.000 ljudi, u Srbiji 950 punktova

Na portalu E-uprava za vakcinaciju protiv kovida 19 prijavilo se 150.000 ljudi. Nova elektronska usluga za građane - iskazivanje interesovanja za vakcinu protiv virusa korona, puštena je prekjuče na adresi www.uprava.gov.rs. Usluga je jednostavna, popuni se obrazac u kojem građani ostavljaju ime i prezime, svoj JMBG, mejl adresu i kontakt telefon. U Srbiji ima 158 domova zdravlja sa više od 950 vakcinalnih punktova, te će svaki veliki grad imati mogućnost da ima jedan ili više vakcinalnih punktova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija