• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

22.02.2021

10:24

OVOG LETA ĆEMO VIŠE PUTOVATI! Seničić otkrio da li je bitno koju ste vakcinu primili!

Društvo

OVOG LETA ĆEMO VIŠE PUTOVATI! Seničić otkrio da li je bitno koju ste vakcinu primili!

Podeli vest

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da ćemo ovog leta sigurno više putovati nego prošlog, ali kako i pod kojim uslovima znaće se za oko mesec dana

On je za TV K1 rekao da o uvođenju kovid pasoša nema saglasnosti na svetskom nivou - Svetske zdravstvene organizacije, ni Svetske turističke organizacije, kao i da će zemlje same odlučivati da li će uvesti aplikaciju koja treba da omogući brže putovanje.

- U ovom trenutku je realnije uvođenje sertifikata o vakcinaciji. Naši građani koji su se vakcinisali dobili su potvrde o vakcinaciji koje su dvojezične na engleskom i srpskom. Sertifikat o vakcinaciji će biti prednost prilikom putovanja - rekao je Seničić.

Navodi da ima mnogo spekulacija oko toga da li će sve vakcine biti priznate i dodaje da zbog nestašice vakcina na tržištu veruje da to neće biti problem.

Foto: Informer.rs

Bitno je da ste vakcinisani, bez obzira kojom vakcinom

- Bitno je da ste vakcinisani, bez obzira kojom vakcinom, bar u ovom trenutku tako izgleda - rekao je on.

Napominje da je Grčka za građane Srbije bila otvorena u prošloj sezoni samo desetak dana, a da će ove godine već u aprilu biti poznati uslovi kako će u tu zemlju ulaziti građani EU, a kako zemalja trećeg sveta, gde spadaju i balkanske zemlje.

- Preko našeg Ministarstva turizma razgovaramo o tim protokolima, pokušavamo da utvrdimo jedinstveni sertifikat o vakcinaciji koji će biti prihvaćen kako u Srbiji, tako u Grčkoj. Pokušavamo za ljude koji nisu vakcinisani, da pronađemo alternativu. Za sada je alternativa PCR test, a mi pokušavamo da dogovorimo da to budu brzi antigenski testovi - rekao je on.

Navodi da očekuje da se i druge zemlje izjasne po pitanju sertifikata o vakcinaciji, kako će se on odnositi na ljude koji ulaze u Tursku ili Egipat, gde je sada potreban PCR test.

Foto: Marko Đoković

Za ulazak u Tursku ili Egipat je za sada potreban PCR test

- Naš Krizni štab nam duguje podatak da li je građanima koji se vraćaju iz tih zemalja dovoljna potvrda o vakcinaciji, jer je sada potreban PCR test za povratak u Srbiju - rekao je Seničić.

U zemlje u okruženju sada možemo da putujemo bez PCR testa - Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, podseća on i dodaje da će tako ostati i tokom leta.

- Očekujemo i da Bugarska ukine PCR test, kao i Turska. Kada je reč o Egiptu nemamo najave da će ukidati PCR test, čekamo izjašnjavanje po pitanju vakcinacije - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladan

pre 3 godine

Znaci i onaj koji ne zeli da ae vakcinise morace jwr ce biti prinudjen da bi isao na odmor . Lepo je to sto je g.rekao da ce mozda jedna od mogucnosti biti antigenska provera ali i to ce isto sigurno kostari kao i svi dr.testovi . Tako ako zeli neko na odmor najjeftinija verzija da primi vakcinu i tako bude primoran da se vakcinise i ako nije hteo . Nazalost sta rade dr.

Direktorka Batuta upozorava: SVAKA ČETVRTA OSOBA KOJA SE TESTIRALA JE POZITIVNA!
Društvo

Direktorka Batuta upozorava: SVAKA ČETVRTA OSOBA KOJA SE TESTIRALA JE POZITIVNA!

Tokom prethodne nedelje je došlo do porasta broja pozitivnih slučajeva u odnosu na ukupan broj testiranih, rekla je za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović. Dodala je da se vakcinisalo više od 1.200.000 građana, a da je više od 400.000 ljudi primilo dozu i naglasila da nas vakcinacija vodi ka kontroli kovida 19

22.02.2021

10:06

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija