• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

05.07.2021

09:34

RAČUN ZA STRUJU VAM ZBOG OVOGA MOŽE BITI VEĆI I ZA 8.000 DINARA! Evo kako UŠTEDETI!

Društvo

RAČUN ZA STRUJU VAM ZBOG OVOGA MOŽE BITI VEĆI I ZA 8.000 DINARA! Evo kako UŠTEDETI!

Podeli vest

Prosečan račun za struju od oko 3.000 dinara mesečno biće i duplo veći ukoliko vam klima uređaj uključen po deset sati dnevno. U zavisnosti da li radi danju ili noću, ali i od proizvođača, račun može da iznosi i do 8.000 dinara

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četri puta skuplja, nije ni čudo što se računi uvećavaju.

Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u "crvenu" najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom "dvanaesticom".

U toku dnevne "zelene" tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u "plavoj" zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4. 000 za isti broj sati hlađenja. Dakle, ispostavlja se da je klima pravi luksuz.

Foto: stock

Kako uštedeti?

Mesečni utrošak struje za uključivanje klime do deset sati dnevno svakog dana

Zelena zona od 1.920 - 2.560 dinara
Plava zona od 2.880 - 3.840 dinara
Crvena zona od 5.760 - 7.680 dinara

Ove godine, čini se, mnogo smo ranije nego svih prethodnih počeli intenzivo da uključujemo klimu. Vreli talas koji nas je iznenadio već u junu, učinio je mnoge račune za struju većim i pre nego što nam je došlo pravo leto. Rashlađenim prostorijama je teško odoleti, ali kada stigne račun postaje papreno vruće.

Može se uštedeti ako se klima umereno koristi, a veliki uticaj na potrošnju ima i kvalitet i proizvođač samog uređaja.

Zabluda je da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu. Za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje je da radi punom brzinom tokom celog dana. Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna. Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, te da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Građani koji sebi ne mogu da priušte ovaj luksuz hlađenja, uvek su tu i isprobane metode poput otvaranja prozora i pravljenja promaje, a dosta pomaže i sađenje visokih stabala, trave i ostalog zelenila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija