• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

18.01.2022

23:00

OMIKRON NAPADA I NAJMLAĐE! Otkrivamo kakva je situacija u predškolskim ustanovama - GRUPE DESETKOVANE!

Društvo

OMIKRON NAPADA I NAJMLAĐE! Otkrivamo kakva je situacija u predškolskim ustanovama - GRUPE DESETKOVANE!

Podeli vest

Novi talas zaraze korona virusom za sada je zaobišao predškolske ustanove

Iako lekari upozoravaju da se na udaru omikrona posebno nalaze deca, u predškolskim ustanovama u Srbiji situacija je za sada stabilna.

Trenutno su vrtići zbog zimskog raspusta maltene prazni, a tek će se za nedelju-dve znati da li će u ovom talasu obdaništa proći bez većeg broja obolele dece i zaposlenih.

Foto: RINA

Deca se vraćaju u vrtiće nakon zimskog taspusta

Postoji mogućnost da su se neka deca zarazila tokom praznika, ali, kako nisu bili u kontaktu sa vršnjacima iz obdaništa, roditelji to nisu ni prijavljivali vaspitačima.

Prema rečima Bosiljke Jovanović, predsednice Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kao i za zimski raspust, manje dece ide u obdaništa. U tome prednjači Beograd, gde su grupe "desetkovane".

- Kako smo obavešteni iz naših podružnica, izostajanja dece i zaposlenih zbog virusa korona su minimalna, a u nekim gradovima ih i nema - kaže Jovanovićeva, pišu Novosti.

Foto: Pixabay

U predškolskim ustanovama striktno pridržavanje mera

- Osim odsustvovanja zbog raspusta, beleži se nedolazak dece zbog boginja i respiratornih infekcija. Među vaspitačima koji su na bolovanju, većina ih je zbog nekih hroničnih bolesti.

U nekim gradovim Srbije dolaznost je ista kao i pre raspusta, pa tako u Valjevu i Šapcu u obdaništa ide više od polovine upisanih mališana. U Beogradu ih je tek petina "na spisku". Očekuje se da se grupe popune tek po završetku školskog raspusta, krajem januara.

- Početak godine u vrtićima je sa očekivanim manjim brojem dece zbog praznika - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Skupštine Beograda.

- U predškolskim ustanovama boravi oko 12.000 dece, što je tek 20 odsto od ukupnog broja upisanih. Taj broj će rasti tokom januara, kako se ljudi budu vraćali sa odmora. Spremni smo da, kao i tokom protekle dve godine, vrtiće sačuvamo od masovnijeg zaražavanja, pre svega striktnim pridržavanjem mera.

Predškolske ustanove su prve koje su počele za radom, posle ukidanja vanrednog stanja, u maju 2020. godine i od tada nisu prekidale prijem dece. Veliki broj zaposlenih, ali i dece, već je preležao kovid, pa je moguće da će ih ovaj talas, koji je i najzarazniji dosad, ipak, zaobići.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija