• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

17.02.2022

14:40

NAJBOGATIJI SRBIN IMA 5.000 KVADRATA NEKRETNINA, PLAĆA 7,9 MILIONA POREZA! Poreska uprava šokirala Srbiju, rok za uplatu prve rate...

Informer

Društvo

NAJBOGATIJI SRBIN IMA 5.000 KVADRATA NEKRETNINA, PLAĆA 7,9 MILIONA POREZA! Poreska uprava šokirala Srbiju, rok za uplatu prve rate...

Podeli vest

Ovaj Beograđanin u svom vlasništvu ima čak 3.522 kvadrata samo u stanovima

Najbogatiji Srbin platio je skoro 7,9 miliona dinara poreza na imovinu jer u svom vlasništvu ima čak 5.000 kvadrata nekretnina!

Prema podacima Poreske uprave, Beograđanin koji je porez na imovinu platio tačno 7.924.247 dinara, odnosno oko 67.000 evra, vlasnik je nekoliko desetina stanova koji ukupno imaju čak 3.522 kvadrata. Poređenja radi, ako prosečan stan u prestonici ima između 60 i 65 kvadratnih metara, to znači da najbogatiji Srbin u svom vlasništvu ima više od 55 stanova!

Kamate za kašnjenje

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obračunava se zatezna kamata, a građani koji kasne sa uplatom mogu biti kažnjeni i sa 50.000 dinara
Ivan Raonić

Obračun poreza

"Za ukupno 3.522 kvadrata stanova on je platio tačno 7,1 milion dinara, dok je za poslovne objekte površine 318 kvadrata dao 481.000 dinara. Nešto više od 110.000 dinara izdvojio je na ime poreza na garaže i garažna mesta, kao i 230.753 dinara za građevinsko zemljište površine 1.107 kvadrata", pokazuju podaci Poreske uprave.

Foto: Informer

Poreski stručnjak Ivan Raonić kaže da ga ovaj podatak ne iznenađuje, ali i napominje da to ne znači da će svi koji u svom vlasništvu imaju 5.000 kvadrata morati da plate identičan iznos na račun poreza.

Najbogatiji Srbin poseduje:

* 3.522 kvadrata stanova
* 318 kvadrata poslovnih objekata
* 53 kvadrata garaža i garažnih mesta
* 1.107 kvadrata građevinskog zemljišta

- Sama visina poreza zavisi od zone u kojoj se nekretnina nalazi, njene površine i vrste - objašnjava on.

Visoke kazne

Rok za uplatu prve rate ovogodišnjeg poreza na imovinu u Srbiji istekao je 14. februara, a svi građani koji još nisu izvršili ovu obavezu prema državi moraće da plate penale. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu plaća se zatezna kamata od oko deset odsto na godišnjem nivou.

Foto: Informer

Onlajn provera poreza

Građani Srbije od 2019. godine preko mobilne aplikacije Moja LPA mogu da provere visinu poreza na imovinu. Ova aplikacija je besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike. Potrebni su samo korisničko ime i lozinka, a zahtev se lično podnosi u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji (LPA) kako bi se aplikacija aktivirala.

Građani Srbije zbunjeni su jer ne znaju koliko treba da plate prvu ratu poreza ako poreska rešenja sa obračunatim porezom stižu posle 15. februara. Zato je veoma važno da svi znaju da se prva rata poreza na imovinu plaća u istom iznosu kao i poslednja prošlogodišnja rata, a da se razlika u iznosu po novom poreskim rešenju uplaćuje najkasnije uz drugu ratu.

- Porez na imovinu građani Srbije plaćaju kvartalno, u četiri rate, i to 15. februara, 15. maja, 15. avgusta i 15. novembra. Ipak, može se desiti da taj datum pada u subotu, nedelju ili državni praznik, pa je rok za uplatu prvi naredni radni dan - kaže on i dodaje:

- Po zakonu, za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu. Takođe, građani koji kasne sa uplatom mogu biti kažnjeni i novčanim iznosom, a visina kazne zavisi od visine neplaćenog poreza. Ipak, država nema praksu da na ovaj način kažnjava građane, to se dešava veoma retko, pa je jedini penal koji plaćaju zapravo kamata. Međutim, zakonom je propisana i kazna od 50.000 dinara za one građane koji ne podnesu prijavu za porez! Svaki građanin, kada stekne nekretninu u svom vlasništvu, dužan je da podnese prijavu Poreskoj upravi, a svako ko to ne uradi biće kažnjen.

Građani plaćaju sedam poreza

Pored poreza na imovinu, veliki broj građana ima obavezu plaćanja i poreza na automobil. Ovaj iznos građani plaćaju prilikom registracije vozila. Takođe, mnogi plaćaju i porez na njive, placeve, poljoprivredno zemljište, ali i na oružje i grobno mesto, plovne objekte, dok građani sa boljim platama, koji imaju preko 2,9 miliona dinara neto godišnje zarade, plaćaju i porez na dohodak.

1. Porez na nekretnine
2. Porez na automobil
3. Porez na plovila
4. Porez na oružje
5. Porez na poljoprivredno zemljište
6. Porez na dohodak
7. Zakup grobnog mesta




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

ako .. ako .. videcu ko ce da brani drzavu kada krenu albanci na ovaj ostatak pasaluka .. ja sigurno necu ..

Ivan

pre 2 godine

To samo u tunguziji srbiji ima, prvo platis pa onda racun. Lopine.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija