• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2022

18:35

RUSKI PATRIJARH NA SASTANKU RPC KOMENTARISAO PONOVNO UJEDINJENJE SPC I MPC-OA: Važan istorijski događaj!

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Društvo

RUSKI PATRIJARH NA SASTANKU RPC KOMENTARISAO PONOVNO UJEDINJENJE SPC I MPC-OA: Važan istorijski događaj!

Podeli vest

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je, kako je naveo, ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ocenjujući to kao „važan istorijski događaj"

- Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopijerekao je patrijarh Kiril na sastanku Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, prenosi RIA Novosti.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena“.

Zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov, rekao je juče da Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost MPC-OA.

Ocenio je to kao radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu posle više od pola veka u Hramu Svetog Save u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija