• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/lepotesrbije.alo.rs

08.07.2022

20:00

Planina koja dominira Šumadijom skoro sedam vekova skrivala PEČAT KNEZA LAZARA!

RINA

Društvo

Planina koja dominira Šumadijom skoro sedam vekova skrivala PEČAT KNEZA LAZARA!

Podeli vest

Planina Rudnik u blizini Gornjeg Milanovca predstavlja najvišu tačku Šumadije. Sam naziv planine upućuje na to da su se tu nalazili rudnici srebra, olova i cinka koji se i danas eksploatišu. Prve podatke o nalazima na Rudniku dao je još Janko Šasfarik 1865.godine, a u 21.veku na ovoj planini pronađeni su ostaci palate i dve velike crkve

Tokom 14.vek Srbiju su preplavili Dubrovčani i nemački rudari Sasi koji su na planini Rudnik imali svoje kolonije. Poseban značaj Rudnik dobija nakon pada Novog Brda, najznačajnijeg srpskog rudnika u srednjem veku, 1441.godine. Na ovoj planini svoj letnjikovac imao je i Đurađ Branković.

Na Rudniku se nalazio i istoimeni srpski srednjovekovni grad, koji je bio jedan od centara zanatske proizvodnje i trgovinske razmene. Za vreme vladavine dinastije Nemanjić na planini Rudnik bila je smeštena kovnica novca. Dinar kralja Dragutina Nemanjića koji je iskovan na Rudniku, prvi je srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Foto: wikipedija

Detalj sa dinara kralja Dragutina

Neobično otkriće na Rudniku 2015. godine na arheološkom nalazištu Drenje iznelo je na videlo sedam vekova staru matricu za pečat moravskog kneza Lazara Hrebeljanovića (1371-1389).

Matrica je napravljena od legure bakra, olova i silicijuma, a na njoj je ugraviran grb kneza Lazara, prepoznatljivi šlem sa velikim bivoljim rogovima, simbolom porodice Hrebeljanović. Šlem je okružen dvema palminim granama, i ćiriličnim natpisom na srpskom  jeziku: „Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“.

Foto: RINA

Matrica pečata Kneza Lazara

Pretpostavlja se da je matrica verovatno bila sakrivena kako tokom neke od turskih opsada grada kako, kao simbol vladarskog dostojanstva, ne bi pala u ruke neprijatelja. Sam pečat govori u prilog tome da su u Rudnik bio administrativno mesto i vrsta vladarske kancelarije u kojoj su izdavana dokumenta overavana ovim pečatom.

Foto: RINA

Planina Rudnik

Arheolozi su prilikom iskopavanja utvrđenja na Rudniku otkrili veliki broj luksuznih palata čiji su zidovi bili oslikani, a grad je pored mnoštva pravoslavnih crkava imao i jednu rimokatoličku crkvu, za potrebe stranih trgovaca. Ovde su pronađeni i predmeti za svakodnevnu upotrebu, kao što su alati, naoružanje, nakit i drugo.

Veliki broj pronađenih predmeta potiče i iz delova zapadne Evrope, koje su na prostore srednjovekovne Srbije doneli brojni stranci baveći se ili trgovinom ili diplomatskim aktivnostima sa srpskim vladarima koji su tu boravili.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija