• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

17.01.2023

07:00

(VIDEO) SRBI SU OBORILI PRVI DRON U ISTORIJI! AMERIČKI PREDATOR ZAVRŠIO U NEVESINJSKOM KRŠU! Neverovatno, ali Ruse to i nije zanimalo, a da jeste rat u Ukrajni bio bi...

Društvo

(VIDEO) SRBI SU OBORILI PRVI DRON U ISTORIJI! AMERIČKI PREDATOR ZAVRŠIO U NEVESINJSKOM KRŠU! Neverovatno, ali Ruse to i nije zanimalo, a da jeste rat u Ukrajni bio bi...

Podeli vest

Rusija je u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini ušla potpuno nespremna za savremeni način ratovanja. U prvim mesecima rata, mnogi ruski tenkovi bili su žrtve nove vrste oružja - bespilotne letelice koja nosi rakete a operateri sa daljine biraju ciljeve.

Turski „bajraktar"postao je traženiji od borbenih aviona koji su skupi za proizvodnju i održavanje. O obuci pilota da i ne govorimo - milioni evra u odnosu na operatera drona koji je veštine sticao uz simulacije leta. Kao u video igrama, razlika je mala.

Ispod radara Rusije

Neverovatno je da su dronovi kao oružje koje je toliko promenilo način ratovanja prošli neprimećeno ispod ruskog „radara". Uz pomoć Irana i njegovih dronova „šehid" Rusija je uspela da nadoknadi zaostatak i kupi vreme dok ne proizvede svoje bespilotne letelice.

A, da su samo malo bolje pazili, mogli su da uvid u oružje budućnosti dobiju pre više od četvrt veka. I to preko veze. Naime, Amerika je dronove  u vojne svrhe počela da koristi 1995. godine. Tada su iz baza u Albaniji dronovi tipa „predator" počeli da potroliraju nebom iznad Bosne i Hercegovine.

Naravno, oni su snimali položaje Vojske Republike Srpske.  Njene jedinice su već duže vreme znale da se da ih NATO snima ali nije bilo objašnjenja za zujanje, posebno noću, koje je moglo da traje satima.

Hercegovački korpus

Sve je postalo jasno kada su jedinice Hercegovačkog korpusa 5. septembra 1995. godine oborile američki dron tipa „predator". Letelica je pala nedaleko od Nevesinja i prema sačuvanim snimcima, ona se raspala prilikom pada na kosinu brda. U svakom slučaju, delovi „predatora", izuzev oplate od kompozitnog materijala, sačuvani su u priličnom dobrom stanju. Nije poznato gde su završili delovi te letelice ali sigurno je da bi VRS sa zadovoljstvom ustupila te delove Rusiji.

Gubitak tog drona, i još jednog kojeg su operateri nekoliko dana kasnije namerno usmerili u brdo da ne bi pao u ruke Vosjke Republike Srpske,  u Americi je označen kao jedan od tri međaša, kada počinje „budućnost". 

Naime, te 1995. godine je  uz prvu ratnu upotrebu drona, u Americi zabeležen najsmrtonosniji teroristički napad,  kada je u Oklahoma sitiju poginulo 168 ljudi i najvažnije, pojavila se svetska informaciona mreža koju danas znamo kao internet.

Kada je reč o dronovima, Rusi su mogli da izvuku pouke i iz bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije kada je Vojska Jugoslavije oborila više desetina bespilotnih letelica. 

Propustili su i priliku i da dobiju podatke o dronu koji je Iran 2011. uspeo da „hakuje" i prizemlji neoštećenog na svoju teritoriju. Upravio na osnovu tog iskustva Iran je pokrenuo razvoj svojih dronova koje Rusija danas koristi u Ukrajini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija