• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.02.2023

18:24

Završen prvi NINJA program — otvaraju se nove šanse za startape iz Srbije

Inicijativa Digitalna Srbija

Društvo

Završen prvi NINJA program — otvaraju se nove šanse za startape iz Srbije

Podeli vest

Sedam srpskih startapa predstavilo se danas domaćim i inostranim investitorima, kompanijama i fondovima preduzetničkog kapitala na Demo danu u završnici NINJA akceleratorskog programa, koji organizuje Inicijativa Digitalna Srbija u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Za startape Tapni, Data Do, Smart Watering, EasyPass, Digital Spark, Zenhire i OmniShop koji su završili intenzivni četvoromesečni program, počinje novo poglavlje u osvajanju svetskog tržišta. Pored njihovih pitch sesija, u uvodnom delu gostima su se obratili ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata, ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač, regionalni direktor Afričko azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC) Šigeru Handa, kao i direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić, koji su poručili da za srpske kompanije i startape postoje brojne mogućnosti na azijskom tržištu.
- Srbija ide ka evropskoj integraciji i potrebnim društveno-ekonomskim reformama u skladu sa tim ciljem. Projekat NINJA treba da promoviše održive i kvalitetne projekte srpskih startapa, a to će dovesti do privrednog rasta i društveno-ekonomske reforme u Srbiji. Verujem da je današnji događaj pružio priliku da se iskoristiti momentum Srbije i izgradi čvrst most za izgradnju odnosa između srpskih startapa i zainteresovanih strana iz Japana i mnogih drugih zemalja ili regiona - rekao je ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata.

Foto: Inicijativa Digitalna Srbija


O utiscima prvog NINJA programa u Srbiji i planovima za dalje održavanje projekta govorili su Šigeru Handa, regionalni direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC) i Nagata Jošiaki, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu.
- Uz Vladinu inicijativu za razvoj tehnoloških inovacija i preduzetništva vidimo ogroman potencijal srpskog ekosistema koji sve više dobija na snazi. Startapi i drugi preduzetnici imaju odličnu tehničku ekspertizu, kao i ambiciju da rastu i mogu imati koristi od globalnijeg pristupa tom ubrzanom rastu. NINJA program nudi mogućnosti za proširenje i upoznavanje sa azijskim tržištima, koje startapi ovde uglavnom još uvek ne koriste. Srpski startap ekosistem raste organski od trenutka kada su prvi među njima, kao što su Nordeus i 3Lateral, dokazali šta je moguće. Programi kao što je NINJA imaju za cilj da pokažu startapima šta je sve moguće uraditi u Aziji i da podstaknu druge da istraže ovo tržište. Smatramo da bi u budućnosti bilo korisno uspostaviti regionalnu saradnju i nadamo se da ćemo izgraditi jake temelje za dodatno povezivanje regiona Balkana i Japana/Azije - kaže Šigeru Handa, regionalni direktor regionalni direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC).
- Jedan od najvećih izazova za naše startape je nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu i verujemo da je NINJA program omogućio da se predstavimo ali i hrabro pogledamo u novo, uzbudljivo tržište Azije. Širiti poslovanje ima svoje izazove i ovaj program je startapima ponudio kako potrebnu ekspertizu, tako i potencijalna partnerstva, investicije, upoznavanje prilika i povezivanje sa ključnim akterima novog tržišta, i verujem da je to pravi način da podržimo domaći ekosistem - izjavio je Nebojša Bjelotomić.

Foto: Inicijativa Digitalna Srbija


NINJA akcelerator organizovan je po prvi put u našoj zemlji i okupio je tehnološke startape koji su u fazi intenzivnog rasta, čije je rešenje već na tržištu i koji su već zabeležili rast na mesečnom ili godišnjem nivou i spremni su za rundu investicije i izlazak na svetsko tržište.
Pored radionica sa ekspertima, program je startapima omogućio da kroz individualne sesije rade na za njih specifičnim izazovima ali i da prisustvuju specijalizovanim događajima i povežu se sa ključnim globalnim igračima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija