• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2023

17:01

ŠTA MORATE ZNATI U SLUČAJU ZEMLJOTRESA?! Važno je da uradite nekoliko stvari koje mogu da vam spasu život - DAJEMO DETALJNO UPUTSTVO

printscreen

Društvo

ŠTA MORATE ZNATI U SLUČAJU ZEMLJOTRESA?! Važno je da uradite nekoliko stvari koje mogu da vam spasu život - DAJEMO DETALJNO UPUTSTVO

Podeli vest

Serija stravičnih zemljotresa pogodila je juče Tursku i Siriju, a tlo se ne smiruje ni danas. Prema poslednjim informacijama do sada je stradalo više 5.000 ljudi, a povređeno je više od 15.000 ljudi, strahuje se da ovo nisu konačne brojke... U slučaju ovakve katastrofe, važno je znati kako da se "snađemo", zato delimo sa vama par korisnih saveta

Jučerašnji zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio južnu Tursku, bio najsnažniji zemljotres u toj zemlji u poslednjih 80 godina. Ni našu zemlju nisu zaobišli potresi, a tokom današnjeg i jučerašnjeg dana zabeležena su čak dva! Juče je nešto pre 12.00 časova registrovan zemljotres kod Bora magnitude 2,1 jedinice Rihterove skale, dok se noćas treslo tlo kod Bajine Bašte.

Meteorolog Ivan Ristić je za "Informer" otkrio da li takav snažan i razoran zemljotres može da pogodi Srbiju, ali i koje su crne tačke udara.

- Srbija je trenutno bezbedna što se tiče pojave zemljotresa. Moglo bi se reći da smo polako ušli u najsigurniji period, a to je zima. Tokom zime možemo osetiti manje potrese. Jače zemljotrese možemo da očekujemo od marta, tada su česti potresi od 5 stepeni Rihterove skale. Proleće može da bude veoma problematično. Najkritičnije tačke su Kopaonik i centralna Srbija. Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres. Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6.000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku - rekao je meteorolog.

Prema najavama meteorologa nije isključeno da će u budućnosti biti potresa i u Srbiji, te je veoma važno da znate kako da se ponašate ako se desi zemljotres i koji su to ključni saveti koji mogu da vam spasu život.

Morate znati gde su noseći zidovi

Ovo je prvi korak... Potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima u kući poput dovratnika, nosećih zidova, ili ispod stabilnog stola.

Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera.

Potres je krenuo, a vi ležite u krevetu? Spustite se pored kreveta i zaštitite glavu, a preporuka je i da ne držite police iznad kreveta.

Ne izlazite iz stana

Na sajtu MUP-a objavljena su istraživanja koja su pokazala da najviše povreda nastaje kad ljudi pokušavaju da izađu iz zgrade za vreme potresa. Zato je preporuka da se ne izlazi dok se za to ne stvore uslovi.

Iz prizemne zgrade ili sa prvog sprata može se izaći na otvoren prostor, ali samo ako postoji bezbedna udaljenost od višespratnica. Nemojte koristiti liftove i stepenište, niti izlaziti na terasu.

Isključite struju

Pored nosećih zidova, treba da znate i gde se i kako isključuju voda, struja i gas, jer je potrebno to da uradite u slučaju zemljotresa. Ukoliko ste koristili bilo koji izvor toplote, isključite ga kada se potres smiri.

Ako dođe do požara, pokušajte da ga ugasite i obavestite lokalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

Ako ste na ulici, zaštitite glavu

U slučaju da je do potresa došlo dok ste na ulici, udaljite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada - vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično.

Zato, zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Zaustavite vozilo

Zatekli u automobilu kada je došlo do zemljotresa? Zaustavite ga ako to dozvoljava situacija u saobraćaju, ali izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova.

Kada zemljotres prođe, možete nastaviti vožnju, ali budite obazrivi za slučaj da je došlo do oštećenja.

Imajte kod sebe baterijsku lampu

Moguće je da će doći do dodatnih potresa, zato, ako je objekat oštećen, napustite ga smireno, bez panike i po redu - majke sa decom, stari, bolesni, osobe sa invaliditetom itd.

Ako osećate miris gasa ili vidite pokidane kablove, ne palite sveće, šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. U stanu uvek treba da imate baterijsku lampu, tranzistor i baterije.

Proverite da li je neko povređen, ali ne pomerajte ozbiljno povređene osobe.

Korišćenje telefona samo u slučaju nužde

Šta sa telefonom? Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile. Upotreba telefona se preporučuje samo u krajnjem slučaju nužde, kako ne bi došlo do opterećenja telefonskih linija.

Evakuacija

Najbitniji korak je evakuacija... Nakon prestanka zemljotresa, objekat napustite smireno, bez panike i po utvrđenom redu - prioritet imaju majke sa decom, stari, bolesni i osobe sa invaliditetom.

U slučaju da je neko povređen, pružite prvu pomoć ili pozovite Hitnu pomoć.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RADA

pre 1 godinu

HAJDE DA BUDEMO PAMETNI,SVI DA SE UDRUZIMO I POMOGNEMO NARODU U TURSKOJ I SIRIJI,,DA SPASEMO DECU,NAROD KOJI JE JOS ZIV ISPOD RUSEVINA ZEMLJOTRESA,DA IH PRIMIMO U NASU DRZAVU DA SE SPASU,,DA STANE RAT,STOOP RATU U UKRAJINI,POMOGNITE I RUSI I UKRAJINCI NASTRADALOM NARODU OD ZEMLJOTRESA.BUDIMO SLOZNO,BUDIMO LJUDI,JA BIH PRIMILA JEDNU,AKO TREBA I DVE PORODICE IZ TURSKE SA MALOM DECOM KOD NAS U KUCU.,DA BUDU DA SE SPASU.MAJKA SAM,BAKA,IZ SUMADIJE,SRBIJE

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija