• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.G.

02.04.2023

12:46

NAŠ FOKUS JE ZDRAVO I SREĆNO DETE! Ministarstvo prosvete organizovalo dvodnevnu radionicu sa predstavnicima medija

printscreen

Društvo

NAŠ FOKUS JE ZDRAVO I SREĆNO DETE! Ministarstvo prosvete organizovalo dvodnevnu radionicu sa predstavnicima medija

Podeli vest

Ministarstvo prosvete organizovalo je dvodnevnu radionicu za novinare na temu nasilja u školama, radi unapređivanja saradnje sa medijima i u skladu sa značajem medijskog izveštavanja, posebno kada je reč o osetljivim temama koje se tiču dece i mladih. Na radionici su predstavljene procedure postupanja sistema obrazovanja i vaspitanja u postupanju i zaštiti od nasilja.

Cilj dvodnevne radionice bio je osnaživanje medija za zajedničku akciju u procesu kreiranja ambijenta koji podstiče decu i mlade na toleranciju, razumevanje i nenasilne oblike ponašanja.  

Uz prisustvo novinara radio i onlajn medija, ovaj veoma dinamičan trening pokrenuo je ključna pitanja kojima treba da se bave mediji u cilju poboljšanja života dece koja su najosetljivija kategorija.

Jelena Parezanović, posebna savetnica ministra prosvete, upoznala nas je sa moderatorima i idejom ovde radionice:

- Naš fokus je zdravo i srećno dete. Ovde smo zajedno sa vama da pokušamo da nađemo zajednički način prevencije nasilja među decom. Deca dobijaju različite etikete, ali ni jedno ne treba odbaciti već ih treba prigrliti i pozabaviti se njihovim profilima zato smo ovde svi zajedno. Apelujemo i na uključivanje roditelja u ovaj proces, što je zaista od velikog značaja – rekla je Jelena.

Organizatorka ovog programa, Snežana Vuković, šefica odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, predstavila je ideje tima i istakla da je njihov zaključak da su i mediji ključan faktor u prevenciji nasilja:

- Imamo divan tim koji je veoma posvećen, i trudi se da svako dete u razvoju i obrazovanju bude bezbedno i srećno i među nama su ljudi koji rade direktno na toj temi (zaštita dece od nasilja) i ovde su ključni ljudi. Kada je radna grupa zasela i osmislila mere jedan od zaključaka je bio da sa vama imamo bolju komunikaciju i da vam omogućimo da imate više informacija o tome šta se dešava na terenu kada se nasilje desi, da imate bolju sliku kakva je procedura da bismo i mi došli do svih informacija i želeli smo da vam ponudimo više znanja i da apelujemo na vas da nam pomognete i da se uključite u ovu našu kampanju da probamo da lepim pisanjem podstičemo na dobra dela – rekla je Snežana.

Pored Snežane Vuković, moderatori ove dvodnevne radionice bili su Marija Mitković Vončina, Institut za mentalno zdravlje, Mihreta Fejzula i Milja Krivokuća, savetnice u odseku za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, Jasmina Jovanović, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, Jasmina Đelić, načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava, Ministarstvo prosvete i Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija