• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2023

10:28

GODIŠNJICA SMRTI JOSIPA BROZA TITA! Nekoliko godina 4. maja u 15.05 oglašavale se sirene i stao bi prevoz - Jugoslavija bi odavala počast tišinom!

Društvo

GODIŠNJICA SMRTI JOSIPA BROZA TITA! Nekoliko godina 4. maja u 15.05 oglašavale se sirene i stao bi prevoz - Jugoslavija bi odavala počast tišinom!

Podeli vest

Pre 43 godine, 4. maja 1980, umro je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Četrdeset i treća godišnica Titove smrti biće danas obeležena u Kući cveća u Beogradu gde je sahranjen, u Kumrovcu, u Hrvatskoj, u kojem je rođen i na još nekoliko mesta, ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama. Titov grob, Kuću cveća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posetilo oko 20 miliona ljudi.

Podsećamo, Josip Broz izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

Foto: printskrin/youtube.com

Josip Broz Tito

Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, u 15.05 sati.

Nekoliko godina 4. maja u 15.05 oglašavale su se sirene i stao bi prevoz, a građani Jugoslavije gde god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast ćutanjem.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine, a njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao „Dan mladosti“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gligor

pre 11 meseci

Tada su stariji govorili "pravićete vi njega od blata". U Titovo vreme za srednju klasu bilo je više slobode, putovanja i zapadnih proizvoda nego u realsocijalističkom bloku na istoku, ali nije bilo narkodilera, rijelitija, masovnih ubistava, korumpiranih drzavnih organa. Koliko god je jedan čovek donosio ključne odluke, skupštinu i sudove su ljudi više poštovali nego danas. Mnogo domaćih državnih fabrika radile su po povoljnim zapadnim licencama. Sa Titovom smrću sve je krenulo nizbrdo još 80tih. Govorilo se "država odumire", sada razumemo pravi smisao tih reči, to jest, da nema zašite i da se građani dele na počinioce i žrtve, s tim što niko dobrovoljno neće da bude žrtva jer počinioci imaju više prava nego žrtve.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija