• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. M. - B. S.

25.05.2023

07:00

KADA JE VLAST OTKRILA O KOME SE RADI, NASTADE POMETNJA, ALI BILO JE VEĆ KASNO Prenos moštiju Vladike Nikolaja obavijen velom tajne

Zoran Sinko

Društvo

KADA JE VLAST OTKRILA O KOME SE RADI, NASTADE POMETNJA, ALI BILO JE VEĆ KASNO Prenos moštiju Vladike Nikolaja obavijen velom tajne

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva obeležiće danas slavu Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, litijom na čijem će čelu prvi put biti kivot sa moštima vladike Nikolaja Velimirovića. Litija počinje u 19 sati, a potom će u Hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije služiti moleban.

Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar za Srbiju, potvrdio je za Informer da je ovo prvi put da će se mošti vladike Nikolaja naći na čelu litije u prestonom gradu.
- Litija će pokazati kojim putem ide Srbija. To je put koji nam je vladika Nikolaj pokazao, ići ćemo uzdignute glave, kako nas je on učio - kazao je Stojković.

Vladika Nikolaj Velimirović je kanonizovan u maju 2003. Malo je, međutim, poznato da su mošti Nikolaja Velimirovića morale biti tajno prenete iz Amerike u Srbiju, kao i njegova dela koja su štampana u inostranstvu. O tome je svojevremeno govorio episkop šabački Lavrentije, koji je u Sokogradu kod Ljubovije izgradio manastir posvećen Nikolaju Velimiroviću.

Foto: mod.gov.rs

- Stalno sam razmišljao kako da mošti Nikolajeve prebacimo u zemlju i to nisam ni krio. I u tadašnjoj vlasti bilo je ljudi koji su znali veličinu vladike Nikolaja i pre dvadeset godina, kada je komunizam počeo da popušta, zovnu me tadašnja dva visoka funkcionera i kažu mi: "Vladiko, gledajte da se nekako posmrtni ostaci Nikolaja prebace u otadžbinu, ali nemojte reći da smo vam mi rekli." Posavetuju me da se obratim Saveznoj skupštini i ja tako i uradim. Odem u odeljenje za prenos posmrtnih ostataka. Službenica mi reče da od toga nema ništa, Skupština o tome neće odlučivati, ali videvši me valjda razočaranog dodade: "Postoji još jedno riskantno rešenje", veli ona, "nađite nekog od njegove najbliže rodbine, neka on uputi zahtev, i napišite Nikola Velimirović umesto Nikolaj, možda se neće setiti o kome se radi." Ja tako i uradim. Krenem da tražim i nađem vladikinog sinovca Tiosava - ispričao je svojevremeno blaženopočivši vladika Lavrentije.
Nekadašnji šabački episkop je tada kazao da je rođak vladike Nikolaja pristao da pomogne u donošenju moštiju ovog sveca u Srbiju.

Foto: Zoran Sinko

- Napišemo zahtev za prenos moštiju Nikole Velimirovića, Tiosav potpiše i predamo ga na pisarnici. Čekali smo sa nestrpljenjem hoće li se ko dosetiti o čemu se radi. Nije bilo straha, već bojazni da nećemo uspeti. Napokon stigne odgovor u kome se kaže da je Tiosavu dozvoljeno da u zemlju prenese mošti svog strica Nikole Velimirovića. Odmah sve organizujemo i napokon avion sa Nikolajevim moštima sleti na beogradski aerodrom. Tek tu je vlast otkrila o kome se radi, nastade pometnja, ali bilo je sve kasno. Javnost je već bila obaveštena i povratka nije bilo. Odatle su mošti prenete u Hram Svetog Save, pa sedam dana u Žiču i na kraju u rodni Lelić - kazao je blaženopočivši vladika Lavrentije.

Mihajlo Pupin nazvao ga najvećim Srbinom posle Svetog Save

Kivot sa moštima vladike Nikolaja, koji je donet sinoć iz manastira Lelić kod Valjeva, pre litije će biti izložen u Vaznesenjskoj crkvi. Kako kažu u SPC, mošti su stigle radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja.

Protođakon Ljubomir Ranković, koji i sam potiče iz sela Lelić, u čijem manastiru počivaju mošti vladike, za Informer kaže da je pred nama jedan od najsvečanijih događaja u životu crkve.
- Danas će na čelu Spasovdanske litije biti kivot sa moštima vladike Nikolaja, koga je i Mihajlo Pupin nazvao najvećim Srbinom posle Svetog Save. Povorka će se kretati od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, gde će se držati moleban. I to iz dva razloga, jedan je godišnjica, to jest 20 godina od kanonizacije, a drugi su tragični događaji na Vračaru i Mladenovcu koji su svakoga potresli. Na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina pomolićemo se Bogu za pokoj nevino postradalima, deci i mladima, kao i za utehu njihovih roditelja da se više nikada ne dogodi ono što se desilo - kaže naš sagovornik.

On dodaje da je u danima tragedije koji su zadesili Srbiju najvažnije naše jedinstvo.
- Potrebni su nam i duhovno, i društveno, i nacionalno jedinstvo. Potrebno je da Srbija bude snop od sedam jakih prutova, kao što ona priča kaže, i da ne može niko da slomi nijedan prut - kaže Ranković.

 

Satnica litije

19.00 - početak litije od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama
19.30 - kratko zaustavljanje na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar"
20.00 - Moleban i beseda Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Hramu Svetog Save

Tokom kretanja litije neće biti izmena u saobraćaju vozila javnog gradskog prevoza, već će ona biti kratko zaustavljana.

 

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija