• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

24.06.2023

07:30

OSMAKE NAMUČILI PRITOKE, HROMOZOMI I MATICA SRPSKA! Mala matura uspešno završena, izborni test bio najlakši

alo.rs

Društvo

OSMAKE NAMUČILI PRITOKE, HROMOZOMI I MATICA SRPSKA! Mala matura uspešno završena, izborni test bio najlakši

Podeli vest

Osmaci završili polaganje završnih ispita. U nedelju, 25. juna, biće objavljeni preliminarni rezultati, a u ponedeljak mogu da se podnesu prigovori na rezultate.

Mali maturanti su juče prvi put polagali test znanja iz predmeta po izboru, koji je ove godine zamenio kombinovani test, a na kojem mogu da ostvare maksimalnih 12 poena. Još u decembru prošle godine osmaci su birali između pet ponuđenih predmeta. Najveće interesovanje učenici su pokazali za polaganje biologije, zatim slede geografija i istorija, dok se za hemiju i fiziku odlučio nešto manji broj njih. Jučerašnjim polaganjem je ujedno završena mala matura, a prema rečima budućih srednjoškolaca, izborni test bio je lakši od srpskog jezika i matematike, koji su polagali prethodnih dana.

Svršeni osmaci iz Osnovne škole "Petefi Šandor" iz Novog Sada komentarisali su test iz biologije kao lak, ali, kako kažu, bilo je i nekih komplikovanih pitanja. Učenica V. S. je izabrala biologiju jer najviše voli taj predmet, a za test se spremala dve nedelje.

- Sve sam uradila, dvoumila sam se oko nekih pitanja, znam da ima nekoliko netačnih. Najteže je bilo pitanje za deobu ćelija, to je 17. pitanje. Očekujem dobar rezultat - kaže V. S.

Teška biologija

Učenica iste škole D. V. dodaje da je par pitanja iz biologije ipak moglo da bude dosta lakše.

- Izdvojila bih 20. pitanje. Radilo se o mački koja ima 38 hromozoma u zigotu, a pitanje je koliko će imati hromozoma u ćeliji posle prve deobe ćelije. Nikada nisam uspela, a mislim da neću ni ubuduće, da naučim mitozu i mejozu, telesne i polne ćelije, i baš to pitanje se našlo na testu. Uradila sam zadatak, ali ne znam da li je tačan. Sve ostalo bi trebalo da je u redu - rekla je učenica novosadske škole.

Foto: Pixabay

Mali maturanti su juče prvi put polagali test znanja iz predmeta po izboru

Učenik Đ. M. iz Osnovne škole "Dušan Jerković" u Užicu kaže da je test iz istorije u rangu testa iz srpskog jezika i da se spremao malo više od mesec dana.

- Najviše pitanja je bilo iz šestog i sedmog razreda. Sve samo srednjovekovni ratovi i starovekovni ratovi. Uradio sam 15 pitanja, očekujem da dva-tri pitanja budu netačna. Nisam znao odgovor na pitanje šta je "Konačno rešenje", a trebalo je napisati istrebljenje Jevreja od strane nacista. Pogrešio sam i u tekstualnom zadatku o starom veku. Prvo sam napisao stari Rim, što i jeste tačan odgovor, ali sam se dvoumio i prepravio na stara Grčka i tako pogrešio. Sve ostalo sam tačno uradio - napominje Ilija I.

Zbunile ih reke

Njegov drug M. R. je takođe izabrao istoriju i kaže da se spremao celo drugo polugodište, ali da je test bio osrednje težine.

- Dosta pitanja sam znao, ali bilo je pitanja kao na primer za Maticu srpsku, gde se nalazi njeno sedište, što nisam znao. Bilo je dosta pitanja za koja sam se dvoumio. Najteže je bilo pitanje gde je trebalo da se prepoznaju memoari kao istorijski izvor. Uradio sam sve za pola sata, očekujem najbolji rezultat - kaže M. R.

Najlakše pitanje

Kada je reč o najlakšim pitanjima iz biologije, đaci navode ono gde se zaokružuje koji deo tela treba negovati da se ne dobije karijes, a navedeni su ruke, stopalo i zubi. Iz geografije, u najlakšim pitanjima se tražilo od učenika da odgovore koje su boje srpske zastave, da li je "Bože pravde" himna Republike Srbije i kojom se bojom obeležavaju reke na geografskoj karti.

Njegova drugarica J. S. je iz grupe učenika koji su polagali geografiju i kaže da su pojedini zadaci bili nezamislivo laki.

- Jedini zadatak nad kojim sam se zamislila bio je 19, u kome se tražilo da odgovorimo koje su pritoke Velike, Zapadne i Južne Morave, ali sam i to uradila. Ima pet reka, od kojih se Drina i Tisa ulivaju u Dunav, pa sam se malo zbunila - rekla je ona.

Podsećamo, 25. juna biće objavljeni preliminarni rezultati male mature na portalu Moja srednja škola, a 26. jula mogu da se podnesu prigovori na rezultate završnog ispita. Popunjavanje liste želja elektronskim putem ili lično u matičnoj osnovnoj školi održaće se 29. i 30. juna, dok će se 1. jula proveravati tačnosti liste želja i prijem prigovora učenika. Konačna lista želja biće objavljena 2. jula, a raspodela po školama i obrazovnim profilima održaće se 3. jula.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija