• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2023

13:13

Hitno upozorenje RHMZ na superćelijsku oluju! Čekaju nas orkanski udari: Teško je odrediti gde će tačno udariti!

Shutterstock

Društvo

Hitno upozorenje RHMZ na superćelijsku oluju! Čekaju nas orkanski udari: Teško je odrediti gde će tačno udariti!

Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode i najavio razvoj superćelijskih oblaka.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (> 24 m/s), izolovano i orkanske (> 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Danas je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim satima i u toku noći, najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred", navodi se upozorenju RHMZ.

Foto: printscreen/RHMZ

 

Prethodno je i meteorolog Marko Čubrilo najavio je da se hladni front premešta i donosi svežiji vazduh i u Srbiju.

- Poslepodne i uveče se preko zapadnih i severnih delova regiona očekuje premeštanje slabog, hladnog fronta. Kao i prošle sedmice i vrlo mala količina vlažnog i svežijeg vazduha će u kontaktu sa pregrejanom atmosferom nad nama usloviti jaku destabilizaciju i pokretanje snažnih grmljavinskih sistema - najavio je Čubrilo.

Foto: Informer

Meteorolog Marko Čubrilo

Kako navodi, te nestabilnosti će se brzo preko severozapadne i zapadne Hrvatske premeštati dalje na istok i do večeri bi trebale zavatiti istočnu Hrvatsku, severne, ređe središnje i možda severoistočne predele BiH, dok bi pred veče i u toku noći ka četvrtku zahvatile Vojvodinu, severnu Šumadiju, deo zapadnog Podrinja i moža bi se do četvrtak ujutro prebacile preko delova središnje i istočne Srbije.

Kako dodaje dalje, u sredu posle podne i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom Bosne i Hercegovine, nad Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije biće vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

- Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje sueperćelijskih oluja - napominje Čubrilo i dodaje da će tek u sredu moći detaljnije da procenu tu opasnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija