• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

30.07.2023

21:04

Da li će novi zakon uspeti da zadrži dečaka ubicu u bolnici?! Četiri pitanja bez odgovora

printscreen

Društvo

Da li će novi zakon uspeti da zadrži dečaka ubicu u bolnici?! Četiri pitanja bez odgovora

Podeli vest

Skoro tri meseca su prošla od stravičnog masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu kada je 13-godišnjak ubio devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole, a Srbija se i dalje nalazi u svojevrsnom stanju kolektivnog šoka.

U prethodnom periodu otkriveni su mnogi detalji jezivog zločina, šokantne crte psihološkog profila najmlađeg masovnog ubice na planeti koji je danas napunio 14 godina, kontroverzni porodični odnosi... Ipak, pojedini detalji monstruoznog masakra, neke stvari koje su potom usledile, ali i budućnost dečaka-ubice i njegove porodice i dalje su poprilična nepoznanica.

Zato krenimo redom.

Pitanje 1: Da li će novi zakon važiti za njega?

Prošle nedelje obelodanjeno je da se radi na dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koji je trenutno na javnoj raspravi, po kojem bi mlađi od 14 godina, ukoliko izvrše najteža krivična dela za koja sledi zatvor od najmanje 10 godina, bili smešteni u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa, bez ograničenja trajanja. Dakle, ukoliko postoji takva procena, čak i doživotno!

- Deca koja su ozbiljna opasnost za druge, lečiće se u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem. O trajanju lečenja odlučivaće sud svakih šest meseci, na osnovu procene psihijatara. Lečenje može da traje i neograničeno - stoji u predlogu.

Među predlozima je i mogućnost zabrane kontakta deteta sa članovima porodice.

Nije tajna da je povod za izmenu zakona upravo dečak-ubica i masakr u “Ribnikaru”, ali još nije decidirano odgovoreno na pitanje da li će ovaj zakon moći da se primenjuje retroaktivno, odnosno da važi i za dečaka-ubicu?

Nacrt zakona koji se može videti na sajtu Vlade Srbije ne sadrži izmene i dopune člana 66 aktuelnog zakona koji navodi da „na postupke započete pre stupanja na snagu ovog zakona primenjuju se propisi koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona“.

Pitanje 2: Kakvi su pregledi traženi za dečaka ubicu?

Dragan Kobiljski, otac devojčice ubijene u “Ribnikaru”, pre nekoliko dana se javno oglasio potresnim pismom u kojem je postavio mnoga pitanja, zatražio odgovornost na više strana, istakao da “bole nepravda, izvrtanje činjenica, jeziva realnost, pokušaji izbegavanja odgovornosti...”.

On je, između ostalog, skrenuo pažnju da “ne bi trebalo da je u redu što je dete sa potpunim odsustvom empatije izlagano od strane roditelja sadržaju neprimerenom njegovom emocionalnom razvoju i obučavano u streljani”, ali se i dotakao jednog do sada malo poznatog detalja:

Foto: ATAIMAGES

Građani odaju počast stradalima u masakru

- Oglušenje roditelja na savete o potrebnoj psihološkoj podršci i detaljnom ispitivanju deteta usled “krize svesti” - ne bi trebalo da je u redu, jer je za posledicu imalo zataškavanje slučaja deteta koje je zapravo trebalo da se leči.

Ako su stvarno postojali saveti roditeljima da je potrebna psihološka podrška za dečaka-ubicu i da je došlo do svojevrsnog zataškavanja njegovog realnog stanja, onda bi odgovornost majke i oca mogla da bude još veća nego što se u prvi mah činilo, i to bi onda mogao da bude glavni dokaz u postupku koji se vodi protiv roditelja zbog zanemarivanja deteta. A maksimalna kazna za ovo delo je tri godine zatvora.

Pitanje 3: Da li je masakr izvršen bez "posebnog razloga"?

Dečak-ubica je, u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, nedavno putem video linka svedočio više od četiri sata. Ispitivanju su u zgradi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu prisustvovali tužilac, advokat oca dečaka, punomoćnici oštećenih, kao i roditelji ubijene dece koji su saslušanje pratili preko monitora.

Dečak koji je počinio masakr u “Ribnikaru” ispričao je tom prilikom “da je ideju da puca dobio kad je gledao dokumentarni film u kojem se pominjalo masovno ubistvo”.

Šta znamo o dečaku ubici

- U stravičnom zločinu 3. maja dečak-ubica je usmrtio 10 osoba i ranio još šest. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.
- Istraga je odmah utvrdila da je dečak ubica zločin do detalja planirao mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava, pa čak i da su neki označeni kao “prioriteti”.
- Tinejdžer koji je usmrtio deset osoba odlično je baratao oružjem, pošto ga je otac još od 12. godine vodio u streljanu, vežbao je i ersoft, a kriminolozi tvrde da je “pucao kao profesionalac”.
- Dečak ubica je bio pod pritiskom roditelja koji su u njemu videli “malog genijalca”, upisali su ga u muzičku školu, na časove glume, jezika, ali i razne sportove.
- Kada ga je 2021. udario drugi dečak, u Tiršovoj mu je urađena psihološka evaluacija i ocenjen je kao izuzetno pametan, vaspitan, moralno i etički orijentisan, ambiciozan.
- Pošto nije imao napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa.
- Dečak-ubica je postao najmlađi masovni ubica na svetu, a za razliku od drugih slučajeva u svetu, on nijednog trenutka nije ni pomišljao da može da bude ubijen, a kamoli da digne ruku na samog sebe.

Iako je od tog kobnog 3. maja bilo mnogo priča da je bio zlostavljan u školi, da je bio žrtva vršnjačkog nasilja, da je povod bila loša ocena iz istorije, ispostavilo se da se ništa od ovog nije dogodilo. Čak ni prilikom svedočenja dečak-ubica nije naveo konkretan razlog zbog čega je ušetao u školu sa očevim oružjem i ispalio hice u svoje vršnjake.

On je ispričao da je, navodno, ideju da ubija u svojoj školi dobio kada je gledao dokumentarni film u kojem se pominjalo masovno ubistvo, da bi potom na internetu pretraživao pojmove na temu pucnjava i ubistava, i analizirao šta su pucači radili i gde su, uslovno rečeno, “grešili” pri izvršenju svojih užasnih zločina.

On nije mogao da konkretno objasni zašto se odlučio na stravičan zločin, osim tvrdnje da je “imao loša osećanja prema vršnjacima”.

4. Kakva je "uloga" bila oca dečaka ubice?

Otac dečaka-ubice, jedan od najuglednijih srpskih radiologa, uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio stravičan zločin, a sada mu je on produžen na još tri meseca. On se sumnjiči da je obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno obezbeđeno. Njemu se na teret stavlja krivično delo “teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Tokom svedočenja dečak ubica je rekao da mu “nije bilo lako da dođe do oružja”. Sef s pištoljem u stanu je, navodno, bio postavljen veoma visoko, skoro pri plafonu, ali mu je ipak pošlo za rukom ne samo da dođe do njega, već i da sazna šifru.

- Kad ga je tata otključavao video sam da je šifra 637 - objasnio je dečak ubica kako je došao do oružja.

On je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je “da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani”. U koju ga je, naravno, odveo otac.

Šta znamo o porodici

- Dečak ubica potiče iz ugledne beogradske porodice, otac mu je poznati lekar radiolog, a majka profesorka mikrobiologije. Ima i desetogodišnju sestru koja je takođe pohađala OŠ “Vladislav Ribnikar”.
- Nakon što je majka počela da obilazi notare po Beogradu, a otac tražio da ga jedan poseti u pritvoru, sud je odlučio prvo ocu da zabrani raspolaganje imovinom, a nešto kasnije i majci.
- Viši sud je popisao imovinu koja je u vlasništvu porodice dečaka ubice. Sud je utvrdio da porodica ima u vlasništvu četiri stana, garažno mesto, deo poslovnog prostora i jedan automobil.
- Majka dečaka ubice i njena desetogodišnja ćerka su pre nešto više od mesec dana vraćeni sa graničnog prelaza Prohor Pčinsjki pošto im nije dozvoljen izlazak iz Srbije
Protiv majke je pokrenut postupak kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog dela "zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica".

- Ono što mogu da kažem je da oružje nije bilo obezbeđeno adekvatno. Zna se kako po zakonu oružje mora da bude obezbeđeno. Dalje, nije tačno da nije otac prvi omogućio dečaku da rukuje oružjem i da puca. To znam apsolutno jer je upravo odgovarajući na moja pitanja on pojasnio ko, kako, kada, gde... - rekla je Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa jednu od porodica žrtava.

Ocu dečaka-ubice je u međuvremenu zabranjeno raspolaganje imovinom, istražni postupak protiv njega može da traje šest meseci, nakon čega se postupak obustavlja ili se podiže optužnica, a za krivično delo za koje se trenutno sumnjiči preti mu kazna do 12 godina zatvora!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija