• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /Rts

01.10.2023

14:58

Blaga zima uticala na cenu ogreva: Pelet jeftiniji za 10.000 dinara! Evo koliko sada koštaju drva!

Informer/printscreen

Društvo

Blaga zima uticala na cenu ogreva: Pelet jeftiniji za 10.000 dinara! Evo koliko sada koštaju drva!

Podeli vest

Jesen je počela, tokom dana su letnje temperature, ali prohladna jutra nagoveštavaju da se bliži grejna sezona. Oni koji nisu nabavili drva i pelet ovih dana obilaze stovarišta, a stručnajci kažu da je ogrev u poređenju sa istim periodom prošle godine, jeftiniji i do trideset odsto.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić navodi da peleta i drva ima dovoljno, te da se mogu nabaviti po cenama povoljnijim nego prošle godine. 

- Od aprila do danas nije bilo značajnijih promena cena ogreva, u najvećem broju stovarišta one se kreću kada je u pitanju pelet od 32.000 do 36.000 dinara. U poređenju sa cenama od prošle godine, pre svega u poređenju sa onom cenom koju je definisala Vlada Republike Srbije svojom uredbom, koja je iznosila 38.000 dinara, ovogodišnje cene peleta su niže između 2.000 i 6.000 dinara. Ako bi poredili ovogodišnje cene sa onim rekordnim cenama iz juna prošle godine, pelet je ove godine jeftiniji za skoro 10.000 dinara - navodi Glavonjić.

Kada su u pitanju cene ogrevnog drveta, gost Jutarnjeg dnevnika kaže da one variraju od regiona do regiona.

- Najjeftinije ogrevno drvo je na jugu i u istočnoj Srbiji i kreće se od 7.000 do 7.500 dinara, u centralnoj Srbiji su od 8.000 do 8.500 dinara, u jugozapadnoj Srbiji od 7.500 do 8.000 dinara, na zapadu Srbije, znači Šabac, Loznica i taj region od 8.000 do 8.500 dinara - kaže Glavonjić.

Foto: V.N.

 

On kaže da se za ovu sezonu ne očekuje značajniji rast cena ogreva.

- Svi naši parametri koje mi pratimo ukazuju da ne bi trebalo da dođe do drastičnijeg povećanja cena. Jedino ono što može uticati na povećanje cena su najavljeno povećanje akciza na naftne derivate, što će sigurno poskupiti transport, a samim tim će delimično se to odraziti i na cene - kaže Glavonjić i dodaje da se snabdevenost tržišta u ovom trenutku može oceniti kao odlična.

- Ogrevnog drveta i peleta ima u dovoljnim količinama i može se nabaviti po znatno pristupačnim cenama u poređenju sa cenama prošle godine.

Smanjena potrošnja

Ukazuje da je potražnja ove godine nešto slabija u poređenju sa prošlom godinom zbog blage zima, da su potrošačima ostale odrećene količine ogreva neutrošene, tako da sada najveći broj potrošača dokupljuje one količine koje su im uobičajeno potrebne za jednu grejnu sezonu.

 -Najveći broj potrošača je već nabavio ogrevno drvo i drvni pelet, to nam potvrđuju slike sa stovarišta koje su takve da jednostavno nema gužvi, samo je tri nedelje ostalo do početka grejne sezone, isporuke se odvijaju dan za danom, danas se plati, sutra se isporučuje, tako da nema lista čekanja i sve se odvija normalno. U ovom trenutku ogrevno drvo i drvni pelet kupuju oni potrošači koji iz raznoraznih razloga nisu imali mogućnost da to urade ranije, kao i oni potrošači koji sukcesivno nabavljaju ogrev, znači kupe jednu količinu ogreva na početku grejne sezone, a zatim dokupljuju u toku grejne sezone - zaključio je Glavonjić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 6 meseci

Pre mesec dana sam kupio 4m bagrema, isečen, iscepan i lepo složen na dve palete od po 2m po ceni od 7500 din/m3 ... Palete su bile napravljene od otpadaka iz pilane tako da je čak i u njima bilo skoro 1m drva pa je ovo bila jedna od najpovoljnijih nabavki drveta koje sam ikada napravio.

zora

pre 6 meseci

Najveci biznis bez poreza (na crno) je prodaja drva. Na Tresnji je sve zivo poseceno. Skoro sam primetila da je neko posekao hrast star sto godina. Seku se sume ljudi koji su ih nasledili a ne zive tu. Zasto drzava dozvoljava da se sume pustose a da se nista ne sadi i zasto se celog proleca i leta drva seku? Oblice po 60-70 CM celog leta vidim u komsijskom dvoristu.

Ljhupče

pre 6 meseci

A pošto su drva u Beogradu. Ili se to ne prodaje u Beogradu?

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija