• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

12.10.2023

09:36

Uskoro počinje da se pravi električna Fijat Panda u Kragujevcu: Evo kom automobilu je slična, a ovo bi mogla da bude cena

Fiat

Društvo

Uskoro počinje da se pravi električna Fijat Panda u Kragujevcu: Evo kom automobilu je slična, a ovo bi mogla da bude cena

Podeli vest

Novi, potpuno električni Fiat Panda, koji će se od kraja 2024. godine proizvoditi u Kragujevcu, trebalo bi da "zagorča život" kineskim proizvođačima u pokušaju da svojim jeftin(ij)im automobilima na struju "pokore" evropsko tržište, piše smartlife.mondo.rs.

Proizvodna verzija automobila nastalog na osnovu koncepta Centoventi iz 2019. godine cilja na praktičnost i pristupačnu cenu, što je bilo i glavna odlika prethodnika sa istim imenom.

U intervjuu za italijanski dnevnik La Repubblica, izvršni direktor Fijata Olivije Fransoa je istakao da Fiat "može i mora da razvije rešenje koje će dovesti Kineze u tešku poziciju" i dodao da je to rešenje zasnovano na konceptu Centoventi.

Prvi čovek Fijata je naveo da će novi model biti zasnovan na "manje-je-više" pristupu, i da će se fokusirati na esecijalnim stvarima, a ne na luksuznim dodacima, na sličan način kao što je osamdesetig godina prošlog veka uradila prva Panda koju je dizajnirao Đordeto Đudaro. Cilj je da automobil bude ponuđen po nižoj ceni u odnosi na rivale na tržištu, uprkos tome što će biti proizvoden u Evropi.

Francuski koreni

Novi Fiat Panda deli osnovu sa Citroenom E-C3 - "prvim pristupačnim evropskim elektromobilom", kako ga je francuski proizvođač nazvao. Oba automobila koriste istu Stellantisovu eCMP platformu, namenjenu malim i srednjim električnim automobilima.

Citroen E-C3 će zvanično biti predstavljen ovog oktobra, kao prvi evropski potpuno električni automobil za koga je proizviđač obećao početnu cenu nižu od 25.000 evra.

Foto: Fiat

 

 

Istovremeno, to je cena koju je Renault najavio za modernu verziju kultnog modela 5, na električni pogon, koji takođe na tržište izlazi 2024. U istoj cenovnoj kategoriji je i najavljeni Volkswagen ID.2 čija premijera je zakazana za sledeću 2025. godinu.

Ostaje da se vidi da li će Fiat Panda uspeti da na tržištu nastupi sa cenom nižom od ostalih pomenutih modela, budući da bi time zaista mogao da postane prava pretnja jeftinijim kineskim rivalima.

Brojne inovacije

Kragujevački Panda će se u početku proizvoditi sa motorom od 60kW i baterijom kapaciteta 40kWh. Ponuda će kasnije biti dopunjena snažnijom verzijom sa motorom snage 80kW i baterijama od 50kWh.

A uprkos sve bržem okretanju električnom pogonu i početku proizvodnje Pande na baterije, Fiat planira da aktuelni model sa benzinskim i hibridnim motorima u proizvodnji zadrži do 2026. godine.

Inače, Fiat u narednim godinama, u skladu sa planovima grupacije Stellantis, najvljuje brojne inovacije. Tako je za ovu 2023. godinu planiran urbani krosover Fiat 600, koji tehnološku osnovu deli sa modelom Jeep Avengera i kao i mali Topolino, italijansko izanje Citroena AMI.

Za 2024. godinu, osim početka proizvodnje nove Pande u novembru, planiran je još jedan kompaktni SUV model koji će se proizvoditi u Turskoj na osnovi Citroena C4.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Na auto-putevima u Srbiji biće postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile
Društvo

Vesić: Na auto-putevima u Srbiji biće postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile

Na auto-putevima u Srbiji će biti postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati po dva mesta za punjenje, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će to bitno poboljšati sadašnju infrastrukturu jer na svim našim putevima trenutno ima oko sto punjača različitih kategorija.

11.10.2023

14:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15