• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.03.2024

10:56

Grujučić: "Dobijena dozvola, ove godine kreće izgradnja novog Kliničkog centra u Kragujevcu" - Evo kako će izgledati (FOTO)

Privatna arhiva

Društvo

Grujučić: "Dobijena dozvola, ove godine kreće izgradnja novog Kliničkog centra u Kragujevcu" - Evo kako će izgledati (FOTO)

Podeli vest

Građevinska dozvola za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, konačno je dobijena i to posle više od 20 godina, izjavila je ministarska zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera, a radovi na izgradnji trebalo bi da počnu u drugoj polovini godine.

- Uradili smo veliku stvar. Posle 20 godina uspeli smo da dobijemo građevinsku dozvolu i sada je već izvesno da idemo ka novom Kliničkom centru Kragujevac, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić obećao. Ovo je ogromna pobeda za srpsko zdravstvo. U petak 22. marta 2024. godine Gradska uprava Grada Kragujevca izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta UKC Kragujevac. Izgradnja i rekonstrukcija UKC Kragujevac je stajala celih 20 godina od početka projekta izgradnje i rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji 2003. godine, da bi u poslednjih godinu i nešto dana projekat konačno bio pokrenut, izrađena projektno – tehnička dokumentacija za novi objekat i pre nedelju dana dobijena Građevinska dozvola - kaže ministarka Danica Grujičić.

Radovi u drugoj polovini godine

Kako objašnjava, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon čije procedure se očekuje početak radova u drugoj polovini ove godine.

Finansiranje izgradnje je obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

- Ovo je velika stvar, kako za Kragujevac i Šumadiju, tako i za celu Srbiju. Pre svega, značiće zbog proširenja kapaciteta samog Kliničkog centra. Dakle veći broj kreveta. Dobijamo 335 novih postelja i od toga 270 sa mogućnošću poluintenzivne nege i 65 intenzivne. Klinički centar će dobiti proširenje operacionog bloka sa dodatnih 6 savremenih operacionih sala i hibridnom salom, sa modernom dijagnostikom i nuklearnom medicinom. Biće instalirana najsavremenija oprema, uvođenje novih procedura, a to će mnogo značiti i za povratak mladih ljudi. Samim tim, to znači nova zaposlenja mojih kolega, lekara, zatim naučnika medicinskih sestara i tehničara - navodi ministarka Grujičić.

Druga faza rekonstrukcije

Na pitanje šta bi trebalo da ima nova zgrada što nema postojeći Klinički centar, ministarka otkriva da je u drugoj fazi planirana rekonstrukcija i dogradnja sadašnjeg Urgentnog centra, koji će postati Poliklinika, kao i završetak tehno - ekonomskog objekta sa odeljenjem onkologije.

- Trenutno je u toku izrada projektno – tehničke dokumentacije i za ove objekte. U perspektivi je i izgradnja nove dečje klinike kao i fizijatrije. Pored svega navedenog biće izgrađena nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta. Ono što je važno naglasiti i zbog kolega i pacijenata, to je da ćemo ovim proširiti operacioni blok, biće izgrađena i hibridna sala sa potencijalom za kardio hirurgiju. Ovo proširenje doprineće da se uvedu nove procedure u interventnoj kardiologiji - kaže ministarka i dodaje:

Posebno je važno što će novi urgentni centar biti izgrađen po najsavremenijim standradima, dakle neće biti prepravki i prekrajanja, već potpuno novi i najsavremeniji urgentni centar. Takođe, stacionar za bolesnike sa dvokrevetnim sobama i kupatilom.

Profesor doktor Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac kazao je da će se nova zgrada prostirati na 25.000 kvadratnih metara, i da će se nalaziti pored postojeće.

- Ovo je jedna velika kapitalna investicija za celu zemlju, posebno za ovaj deo Srbije koji će time dobiti na kvalitetu pružanjem zdravstvenih usluga, sve u cilju bolje zdravstvene zaštite svih naših stanovnika, odnosno korisnika, a njih imamo oko 2 miliona iz centralne i Jugozapadne Srbije - kazao je prof. dr Milisavljević.

Nova kula biće pored postojeće zgrade.

- Planira se rušenje dve strae zgrade i objekta kuhinje, gde će u tom centralnom delu, ispred glavne zgrade hirurškog bloka, biti nova zgrada a pored nje će biti nova garaža - rekao je prof. dr Milisavljević 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija