• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.10.2023

09:22

Profesor Ašanin otkrio kada počinju radovi na izgradnji druge faze KC Srbije: Rekonstruiše se i neurohirurgija

Informer

Društvo

Profesor Ašanin otkrio kada počinju radovi na izgradnji druge faze KC Srbije: Rekonstruiše se i neurohirurgija

Podeli vest

Prof. dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) najavio je večeras da bi radovi na izgradnji druge A faze novog UKCS trebalo da počnu u drugoj polovini novembra.

On je otkrio i da počinje i rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju, koja se ovih dana pretvara u gradilište.  

- Posle završenog novog objekta prve faze UKCS, počinje druga faza odnosno druga A faza izgradnje drugog dela objekta. To su ozbiljni radovi na 9.500 kvadratnih metara. Radi se dogradnja operacionionog bloka, biće još 7 operacionih sala, dve hibridne sale, 5 angio sala, tu bi pored trebalo da bude i laboratorija, server soba, transfuzija... Tender je pri kraju, čeka se period za žalbe i ja se nadam da bi u drugoj polovini novembra trebalo da počnu radovi - rekao je prof. Ašanin za RTS.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Profesor Ašanin je otkrio i da počinje rekonstukcija Klinike za neurohirurgiju i ovih dana se prirema gradilište.

- Biće to opsežni radovi. Oni su u prethodnih 5 godina dobili najsavremniju opremu - mikroskope, rendgene, raspiratore... I, sad im se uklapa ova situacija da se renovira ceo operacioni blok, sa 6 najsavremenijih operacionih sala, sa najboljom opremom u njima, sa starelizacijom pored operacionih sala,  sa laboratorijom, dakle, imaće potpuno novi koncept rada - kazao je prof. Ašanin.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Lazar Davidović rekao je  da zapošljavanjem najboljih studenata medicine nije sprečen samo odliv kadrova, već je sprečen odliv najboljih.

Dodao je da će pacijenti biti lečeni, a medicinari raditi u daleko boljim uslovima.

- Sve više i u većoj meri nabavljaju se skupi inovativni lekovi koji su namenjeni lečenju pre svega retkih bolesti koje se, nažalost, najčešće konstatuju kod dece - dodaje Davidović.

Prema današnjim podacima, 76.338 naših građana čeka na neku dijagnostičku proceduru ili intervenciju, najviše na magnetnu rezonancu.

- Ogroman se trud i napor ulaže u Kliničkom centru Srbije da se reše ove velike liste čekanja. Mi uradimo u jednom mesecu i do 20.000 pregleda po jednom aparatu, daleko iznad normativa - ističe Ašanin.

Foto: Informer

 

 

Veliki problem je, ističe, to što je Urgentni centar godinama pod velikim pritiskom od strane pacijenata, i taj trend se nastavlja i dalje.

Profesor Lazar Davidović napominje da ne treba stavljati znak jednakosti između lista čekanja i liste zakazivanja, što se, kaže, neretko čini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17