• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2023

18:10

Miodrag Kostić poklanja Srbiji Palatu nauke

marko todorovic

Društvo

Miodrag Kostić poklanja Srbiji Palatu nauke

Podeli vest

Uz davanje vredno 25 miliona evra Zadužbina Miodraga Kostića otvoriće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji – Palatu nauke. Uspostavljena je saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu koji će u novom prostoru dobiti 19 istraživačkih centara.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, u prisustvu predstavnika naučne i akademske zajednice predstavljena je Zadužbina Miodraga Kostića, koja će otvoriti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji – Palatu nauke. Pored toga što će biti prvi centar ove vrste u našoj zemlji, biće i najveći u širem regionu, sa prostorom od 5.500 m2. U jednom delu odvijaće se naučno-istraživačke aktivnosti i pomerati granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva, dok će u drugom delu biti smešteni brojni edukativni, atraktivni i interaktivni eksponati i sadržaji namenjeni popularizaciji nauke najširoj javnosti, a posebno deci i mladima.

Foto: Darko Radulović

 

Upravo sa tim ciljem, Miodrag Kostić je osnovao zadužbinu koja nosi njegovo ime i daruju društvu Palatu nauke vrednu 25 miliona evra. Ovo je najveće izdvajanje u novijoj istoriji zadužbinarstva. Govoreći na predstavljanju zadužbine svog oca, Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora, istakao je važnost podrške srpskoj nauci i mladim naučnicima.

- Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem, i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži - poručio je Aleksandar Kostić.

 

Strateški značaj ovog projekta istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović.

- Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost ulaganja u nauku i radi na tome da Srbija zaista postane zemlja nauke, zemlja inovacija. Međutim, neophodno je i da se privatni sektor više uključi u ovaj proces. Uspostavljanje Palate nauke je veliki korak za našu naučnu zajednicu i dokaz koliko značajan doprinos privrede može biti. Zadužbinarstvo u Srbiji ima bogatu i dugu tradiciju, i bilo je ključno za razvoj nauke i inovacija. Zato, ovo nije samo investicija u objekte, infrastrukturu i tehnologiju. Ovo je investicija u naše ljude. Naše najmlađe, naše mlade talente, istraživače i inovatore. Palata nauke će, uverena sam, biti jedan od katalizatora za razvoj nauke i inovacija i komunikacije sa građanima o ovim temama u našoj zemlji - istakla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na skupu je svečano predstavljena uspostavljena saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori voditi 19 istraživačkih centara u Palati nauke. Zadužbina Miodraga Kostića obezbediće njima i njihovim studentima najbolje uslove i opremu za rad. O važnosti ovih centara govorio je dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić.

- Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu ukazana je velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke. Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, Fakultet će pristupiti ovom projektu sa maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje. Uvereni smo da će projekti i aktivnosti naših laboratorija predstavljati značajan doprinos naučno-popularnim, obrazovnim i naučno-stručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visoko-tehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini - izjavio je prof. dr Gvozdić.

Palata nauke – Zadužbina Miodraga Kostića biće smeštena u jednoj od najlepših zgrada u centru Beograda, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, i ovom spomeniku kulture koji datira iz 1924. godine udahnuće novi život. Njen osnivač, Miodrag Kostić je u javnosti prepoznat kao jedan od najuspešnijih privrednika u regionu, ali i veliki humanista i filantrop. Realizuje brojne društveno odgovorne aktivnosti, a ovim činom i željom da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora zavređuje titulu modernog zadužbinara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija