• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.11.2023

10:36

Prizori na nebu širom Srbije šokirali narod: Ovako nešto se retko viđa u našoj zemlji (FOTO)

Shutterstock

Društvo

Prizori na nebu širom Srbije šokirali narod: Ovako nešto se retko viđa u našoj zemlji (FOTO)

Podeli vest

Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama, a sinoć je bila vidljiva i u našoj zemlji.

Aurora borealis, poznatiji kao polarna svetlost, se najčešće javlja na Aljasci, u Kanadi, Norveškoj, Danskoj, nekim delovima Rusije, ali su se mnogi iznenadili kada su je videli i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Crvena svetlost pojavila se na nebu iznad Sombora sinoć, a veliki broj građana je bio prijatno iznađen ovom fascinantnom pojavom. 

Nakon stravičnog nevremena koje je zadesilo našu zemlju tokom jučerašnjeg dana, nebo je nagradilo građane Vojvodine nesvakidašnjim prizorom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Možemo da je očekujemo i ove noći

Polarna svetlost, izuzetno retka pojava u Srbiji, mogla se videti iz još nekih gradova, poput Vrbasa, Banatskog Dvora, Kaća, Sremske Mitrovice ...

- Polarna svetlost se večeras vidi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Zbog jake solarne oluje, polarna svetlost je vidljiva skoro do samog juga Evrope, a tako može biti i sledeće veče - objavljeno je na društvenim mrežama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Nestvarni prizori iznad Hrvatske i Slovenije

Kako navodi jedna Fejsbuk stranica iz Slovenije, koja se bavi meteorološkim prilikama, ovakvi prizori nisu tipični u ovom delu Evrope.

Foto: printskrin/fejsbuk/Neurje.si

 

Šta je "aurora borealis"?

Polarna svetlost, ili aurora borealis, je svetlenje noćnog neba, obično u polarnim zonama. Na severu se naziva aurora borealis, a kada se javi na Južnom polu aurora australis.

Pošto su obe aurore istog porekla naučnici pojavu nazivaju "polarna aurora". Ime "severna zora" je nastalo od utiska koji se stiče pri pojavi aurore, posebno gledano iz Evrope-na severnom horizontu se ukazuje crvenkasta svetlost kao, na istoku, u zoru, pred izlazak sunca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija