• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

17.11.2023

09:05

U 4 grada u Srbiji kuće idu kao alva: Pogledajte gde je prošle godine prodato čak njih 1200

Shutterstock

Društvo

U 4 grada u Srbiji kuće idu kao alva: Pogledajte gde je prošle godine prodato čak njih 1200

Podeli vest

Beogad je, nema sumnje, najznačajnija lokacija kada je u pitanju tržište nekretnina, posebno po broju prodatih stanova, ali i kuća, ako se saberu podaci za svih 17 beogradskih opština.

Međutim, pojedinačno, gradske opštine u prestonici ne da nisu u vrhu liste, nego nijedna nije ni među prvih deset. Prošle godine je ubedljivo najviše kuća u Srbiji, van Beograda, prodato u Subotici - oko 1.200, a ovaj grad je i u 2023. zadržao prvo mesto po broju kupoprodaja ovog tipa nekretnina i za prvih šest meseci su prodate 564 kuće.

Velika potražnja je bila i za kućama u Zrenjaninu, a nove vlasnike je dobilo 425 objekata. U vrhu liste su i Novi Sad sa 377, ali i Šabac sa 244 prodate kuće. Dakle, to su četiri srpska grada koja definitivno prednjače po broju prodatih kuća. U top deset su i Sombor, Kragujevac, Bečej, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda. U svim ovim gradovima je u prvoj polovini prodato više

U prvoj polovini godine najskuplja kuća u Srbiji je prodata na Savskom vencu, za 4,8 miliona evra. Ipak, ukupno je na ovoj opštini prodato samo 25 kuća, koje su uglavnom bile luksuzne vile, a najjeftinija je plaćena 160.000 evra. U beogradskim opšinama najveći promet kuća beleže Obrenovac sa 153 prodate kuće, i Zvezdara i Voždovac, sa po 126 prodatih objekata.

Pomama za Suboticom

Vlasnik jedne domaće agencije za nekretnine, Dejan Graovac, kaže da u samom centru Subotice ima manje kuća na prodaju i da takve objekte najčešće kupuju investitori za izgradnju stambenih zgrada, dok se kupci koji žele da žive u njima - odlučuju za delove grada van centra.

- Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta. Najtraženiji su delovi grada koji su blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Za ovu kalendarsku godinu je karakteristično da je ponuda srazmerna potražnji, čak je možda za nijansu veća - kaže Graovac.

Dalje napominje da je ponuda stanova u novogradnji dobra, da se grade nove zgrade, ali ne u toj meri kao prethodne dve godine i dodaje da su cene stanova u novogradnji u fazi stagnacije sa tendecijom rasta u sledećoj godini, dok cene kuća već neko vreme stagniraju. Na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala je i veća potražnja za kućama u selima, koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije. Najjeftinije kuće u Subotici, na selu u okolini tog grada, mogu ponekad da se nađu i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju više od 200.000 evra.

Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac najčešće bile u mestima Bački vinogradi, Hajdukovo i Horgoš, a uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

Kako je u ostalim gradovima?

U Zrenjaninu za kuću treba izdvojiti od 12.000 do 100.000 evra, i tu su najtraženiji delovi grada 4. juli, Lesnina i nadelje Bagljaš, a Danijela Radovančev, iz još jedne agencije za nekretnine, kaže da su cene u rasponu od 300 do 1.000 evra po kvadratu.

Ponuda je trenutno veća od potražnje, pa potencijalni kupci mogu da biraju. Takođe, kao i u Subotici, i na teritoriji Zrenjanina je interesovanje za kuće u selima poraslo u proteklih nekoliko godina.

- Najjeftinije kuće kreću se od 12.000 evra, a najskuplje su spratne i sređene kuće od čvrstog materijala, koje se prodaju u rasponu od 50.000 do 100.000, a nekada se pojavi i nekretnina kao što imamo u Čenti, porodičnu kuću-hostel za 450.000 evra – kaže Danijela Radovančev.

Napominje da se u Zrenjaninu u narednih nekoliko godina očekuje i završetak izgradnje oko 5.000 stanova iz novogradnje.

Šta sve utiče na cenu kuće?

Šabac je poslednjih meseci dospeo u sam vrh kada je u pitanju potražnja za kućama, a vlasnica agencije za nekretnine iz tog grada, Zorica Đokić, kaže da su cene dostigle visoke nivoe, jer prodavci najčešće poistovećuju cenu kvadrata stana sa cenom kvadrata kuće.

- Kod nas u agenciji za posredovanje se drugačije procenjuju cene kuća. Na cenu utiče više parametara kao što su lokacija, veličina placa i godina gradnje, tako da se cena po kvadratu ne određuje po lokacijama, jer je svaka kuća za sebe iako se nekad nalaze jedna pored druge.

- Može se reći da su u poslednje vreme najtraženiji Centar i Živinarnik, deo oko Velikog parka-Kamičak i deo oko Malog parka-Kamenjak - navodi Zorica Đokić.

Trend rasta potražnje za kućama na selu je prisutan i u okolini Šapca, gde se i dalje može pronaći nekretnina za 10.000 evra, ali dostižu i vrednost veću od 100.000 evra.

- Najskuplje kuće su u selima u okolini Šapca gde je prošla gradska voda, kanalizacija i gde postoje priključci i asfaltni put. U gradu se podjednako prodaju i stare kuće na čak i manje atraktivnim lokacijama radi gradnje stambenih zgrada, kao i kuće za stanovanje na svim lokacijama - kaže Đokić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija