• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

20.11.2023

10:42

Zubari u domovima zdravlja ponovo će biti besplatni?! Evo, šta će biti sa  1.000 stomatologa sa biroa

Shutterstock

Društvo

Zubari u domovima zdravlja ponovo će biti besplatni?! Evo, šta će biti sa 1.000 stomatologa sa biroa

Podeli vest

Ako bude prihvaćen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, zubari bi svima bili dostupni od leta u domovima zdravlja.

Svega 16,5 odsto građana Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, kažu u Batutu. Nije bolja ni slika kod dece. Manje od 40 odsto 12-godišnjaka ima sve zdrave zube. Da bi se stomatološki karton nacije promenio, stručnjaci predlažu vraćanje stomatologa u domove zdravlja iz kojih su otišli 2006. godine.

Pokvaren zub ne samo da boli, kvari izgled, već može da pokvari i celokupno zdravlje. Da bi se to sprečilo, uz četkicu i pastu, potrebni su blagovremeni pregledi i lečenje. Zato je vest o mogućem vraćanju stomatologa u domove zdravlja obradovala i građane i lekare.

- Stomatološka komora Srbije podržava ovaj predlog Ministarstva zdravlja, da svi građani Srbije imaju pravo preko Fonda na besplatne stomatološke usluge. Do sada su to pravo imali građani do 18. godine, studenti do 25. godine i penzioneri preko 65 godina na određene protetske usluge. Imali su pravo, naravno, i trudnice i nezaposleni - kaže direktor Stomatološke komore Srbije dr Milojko Jovanović.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posao čeka više od 1.000 stomatologa.

- Dobili bismo time da upravo stomatolozi u naseljenim mestima i u osnovnim školama budu svakog radnog dana, a ne samo dva ili tri dana u nedelji, što bi značilo tim ljudima da dobiju stomatološke usluge u mestu gde žive. Da ne moraju da putuju tih 20 kilometara do doma zdravlja - rekao je dr Tihomir Mrenović, načelnik Stomatološke službe u pančevačkom domu zdravlja.

Foto: informer.rs

 

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić kaže da će se  formirati  jedno posebno odeljenje koje će se baviti farmakoekonomijom. 

- Procenićemo kolika su to ulaganja, ali imajući u vidu budžet, pogotovo za sledeću godinu - ministarstva, ali pre svega Fonda za zdravstveno osiguranje, mislim da ćemo mi imati dovoljno novca da postepeno, uz promenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji evo sada radimo i planiramo za prvo zasedanje nove skupštine, da ćemo moći da vratimo stomatologiju u domove zdravlja - kaže ministarka Danica Grujičić.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksa Marković kaže da bi prijemom novih stomatologa moglo brzo da se krene u rešavanje problema.

- Ali, ne bi moglo da se reši brzo, jer je potrebno i vreme za obnovu opreme -  navodi prof. dr Aleksa Marković.

Struka kao jedno od rešenja vidi i uključivanje stomatologa iz privatne prakse.

- Jedno od rešenja je da za određeni paket usluga RFZO potpiše ugovor sa privatnim ordinacijama, to je rešenje za početak. To bi po meni bio jako dobar potez i uopšte vraćanje stomatologije u državnu praksu bi mnogo značilo za stanovništvo - kaže dekan Stomatološkog fakulteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija