• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

30.11.2023

09:33

Svaki treći učenik novac za užinu troši na kocku: Mnogi zavisni već sa 12 godina

pexels.com

Društvo

Svaki treći učenik novac za užinu troši na kocku: Mnogi zavisni već sa 12 godina

Podeli vest

Istraživanje Centra "Život nije igra" iz Novog Sada pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Prosek godina učenika koji patološki kockaju je 17, najmlađi, koji je počeo sa aparatima kada je imao 10 uz tatu i brata,sada ima 12 godina, a skoro polovina ispitanika igra igre na sreću.

Uzorak istraživanja činilo je 790 učenika, uzrasta u rasponu od 11 do 20 godina. Dve trećine ispitanika činili su momci a jednu trećinu devojke. U osnovnim školama je polna struktura bila izjednačena, dok je u srednjim bilo više momaka nego devojaka.

Muški ispitanici su skloniji kocki nego ženski. Iako je procenat učenica manji, on ipak iznosi zabrinjavajućih 37 odsto. Diplomirani psiholog Jasmina Leković, koja je sprovela ovo istraživanje, rekla je da su muškarci rizičnija populacija, sklonija patološkom kockanju od žena. Većina njih je počela sa kockanjem između 10 i 14 godina, piše Sremskomitrovački portal.

Sve počinje od kladionice

Više od polovine učenika je prvo iskustvo sa igrama na sreću imalo između 10 i 14 godine, najčešće je to bila kladionica.

Zabrinjava i podatak da se deca mlađa od 10 godina susreću sa igrama na sreću uz pomoć roditelja koji ih uvode u taj svet. Skoro petina učenika tog uzrasta prvi put je odigrala igru na sreću, najčešće loto, a ima i onih kojima je prvo iskustvo bilo sa kladionicom, ruletom, aparatima. Više od trećine anketiranih učenika je odgovorilo da su drug ili drugarica uplatili tiket umesto njih. U populaciji koji patološki kockaju to je 74 odsto – pokazuju rezultati istraživanja među osnovcima i srednjoškolcima.

Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik, umesto u pekaru, u toku odmora odlazi u obližnju kladionicu, ili kockarnicu. Svaki treći učenik koristi novac namenjem za užinu, na igre na sreću, sa ciljem da sumu umnoži. Procenat te dece koji predstavlja patološke kockare je 80 odsto.

Trećina dece koja patološki kocka već počinili neko krivično delo

Ako zarade, učenici novac od kocke koriste na izlaske, garderobu, dalje kockanje a neretko i na kupovinu narkotika. Više od 30 posto učenika koji patološki kockaju je počinilo neko krivično delo prevare ili krađe.

Većina anketiranih učenika kocka u društvu, a to su najčešće drugovi, zatim roditelji i rođaci. Preko njih su se i upoznali sa igrama na sreću. Motivi za igre na sreću kod opšte populacije: učenici najčešće igraju igre na sreću iz zabave 21 odsto, a onda slede da povećaju budžet, iz dosade, kad ih društvo pozove, da ubiju vreme – pokazuje istraživanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija